28.2.2024. 22:14
0
Vijeće ministara usvojilo program ekonomskih reformi do 2026. godine
FOTO: vijeće ministara bih
Održana je 25. vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - U novom je tekstu usvojen Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. godine fokusiran na ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju privrede i unapređenje poslovnog okruženja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća, uspostavu uslova za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduslova za digitalnu transformaciju. Istovremeno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora - sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti privrede, već i sveukupnom kvalitetu života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Program ekonomskih reformi, čijoj izradi su doprinijele institucije svih nivoa vlasti sa kojima se odvijala saradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Evropske komisije na osnovu priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnom nivou i entitetskim nivoima prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika koje su rezultat ekonomskog i finansijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je 10. program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.