4.3.2024. 15:16
1
Počelo suđenje Memiću i ostalima za zloupotrebe u građevinskim poslovima: "Počinili su urbicid"
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i odbrane počelo je suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.

Na početku ročišta razdvojen je predmet u odnosu na Adnana Ćenanovića, a predsjedavajuća Vijeća Kantonalnog suda Adisa Zahiragić je kazala da optuženi ponovo nije pristupio zbog bolesti i da to može utjecati na efikasnost sudskog postupka, čemu se nisu protivili Tužilaštvo i odbrane.

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika općine Ilidža Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Čitajući optužnicu, tužiteljica Medina Džerahović je navela da je Memić s ostalim uposlenicima – od 2015. do 2017, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta "Panamera" prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta, koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu s planskim dokumentima, na zahtjev investitora – u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata.

Tužiteljica je pročitala da su Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Džerahović je kazala da su Memić, Eterović i Mulaosmanović, postupajući po zahtjevu investitora "Malak Group" – neposredno prije 2013. godine, u zahtjevu iz decembra 2014. – izmijenili i dopunili urbanističku saglasnosti s ciljem da investitoru pribave korist.

Prema navodima optužnice koju je pročitala tužiteljica, oni se terete i da su vlasniku ugostiteljske radnje "Brajlović" na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

- Time su počinili urbicid - kazala je tužiteljica.

Tužiteljica je, iznoseći uvodne riječi, kazala da Tužilaštvo planira saslušati 38 svjedoka, dva vještaka, te uložiti više od 370 materijalnih dokaza i da je ovaj postupak enklatantan primjer kako nastaje i opstaje građevinski kriminal.

- Memić je primjer kako se manifestuje moć i stavlja iznad zakona, čime je zloupotrijebio svoj položaj tokom cijelog mandata - kazala je tužiteljica.

Memićev branilac Nermin Mulalić je u ime svih odbrana kazao da svjedoci i dokazi koje je Tužilaštvo predložilo ukazuju na činjenice, dokumente i pravilnike koje oni ne spore da su tačni, ali da ne uzima u obzir druge okolnosti u kojima su se ti dokumenti primjenjivali.

- Radi se o propisima iz oblasti rada lokalnih zajednica, statuti Općine Ilidža, pravilnik o unutrašnjoj organizaciji – svi se spominju u optužnici – ali smo danas čuli samo mali segment onoga što je relevatno za ovaj predmet - kazao je Mulalić.

On je dodao da niko u ovom predmetu ne može biti oglašen krivim za djela koja im se stavljaju na teret i da će odbrana to dokazati u toku postupka.

- Parafrazirat ću jednog od svjedoka koji kaže da je opći trend u općini Ilidža, kao i u drugim općinama u gradu, bio da se izađe u susret investitoru, naravno u okviru zakonskih propisa, ali u cilju razvoja lokalne zajednice i investiranja - rekao je on.

Suđenje će se nastaviti 1. aprila, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Kantonalnog tužilaštva, piše Detektor.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.