11.3.2024. 10:10
0
Dunović kritikovao predsjednika stranke Komšića, poznato i zbog koga
FOTO: Screenshot/bhrt
Imenovanje Milana Tegeltije za konzula BiH u Rijeci u Hrvatskoj izazvalo je mnogo polemike u bh. javnosti.

Posebno je bilo "zanimljivo" to što je za imenovanje Tegeltije, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, glasao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je bio jedan od najvećih kritičara imenovanja Marinka Čavare u rukovodstvo Zastupničkog doma PSBiH. Komšić je tada, kao argument za svoje kritike, koristio upravo činjenicu da se Čavara također nalazi na američkoj crnoj listi.

Međutim, kao opravdanje za podršku Tegeltijinom imenovanju navodi se "nepisano pravilo" u Predsjedništvu BiH da za kandidate za diplomatske pozicije, koje predloži jedan član, ostala dva bespogovorno prihvataju."Ako ja sad ne prihvatim njegovog kandidata, onda on neće prihvatiti mog kandidata kad ga predložim", glasi nastavak ovog pravila.

Zastupnik DF-a u državnom parlamentu Milan Dunović smatra da njegov stranački šef nije trebao dati saglasnost za Tegeltijino imenovanje.

- Ako je taj čovjek na crnoj listi, onda nije dobar potez postavit ga na ovu funkciju. Sva tri člana Predsjedništva su glasala za to. Obrazloženje koje smo čuli jeste da je to ustaljena praksa, da jedni koče drugima i da je to jedan politički dogovor. Ako vi ne odobrite jednog ambasadora, onda neki drugi član Predsjedništva neće odobriti vašeg i tako to ide. Ako mene lično pitate, ja ne bih podržao Milana Tegeltiju, izjavio je Dunović u emisiji Jutro za sve na BHT1.

Međutim, ono što je rekao u TV emisiji, Dunović nije rekao u lice svom stranačkom šefu.

- To su odluke koje donosi Predsjedništvo kao institucija. To nije nešto što se razmatra na sjednicama stranaka. Ja sam vam rekao svoje lično mišljenje. Ja ne bih podržao Tegeltiju, ne samo zbog američke crne liste, nego i zbog koruptivnih radnji i zbog njegovog stava prema BiH, dodao je Dunović.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.