24.3.2024. 12:40
0
Otišao je Abdulah Sidran, ali kroz svoje Čuvare Bosne vječno će živjeti: lijer, zambak, ljiljan...
Predstavnici Udruženja Čuvari Bosne oprostili su se od svog člana, velikog bh. pjesnika, pisca i scenariste, akademika Abdulaha Sidrana, koji je jučer preminuo u 80. godini.

"Napustio nas je jedan Čuvar Bosne - Abdulah Sidran. Ponosni što je bio dio nas i tužni jer je njegov odlazak ostavio neizbrisivu tugu i prazninu. Ipak, njegova djela vječno će živjeti, kao i podrška koju je dao našem Udruženju, shvatajući važnost trenutka u kojem nastajemo.

Sidran će živjeti vječno kroz svoja djela, te s ponosom ističemo da ćemo njegov poklon nama - pjesmu 'Himna Bosne' znati čuvati i najbolje koristiti za interes cijele Bosne i Hercegovine.

Hvala što si bio dio nas, a to ćeš svakako ostati i dalje, jer kroz svoja djela ti ćeš živjeti vječno! Zauvijek u našim srcima, sa istim ciljem idemo dalje!", poručili su Čuvari Bosne.

Podsjetimo, članovi ovog Udruženja 26. januara boravili su u posjeti akademiku Sidranu, koji ih je tom prilikom nazvao odvažnim, hrabrim i odlučnijim nego ikad.

- U pravo vrijeme rodi se udruženje simboličnog naziva, ali jedine ispravne misije - OČUVANJE NAM JEDINE, SUVERENE I JEDINSTVENE BOSNE I HERCEGOVINE. Obradovah se posjeti i zaključih da sam i ja Čuvar Bosne!

U želji da ih ohrabrim za daljnji rad i još veći moral im dam, kao što oni meni dadoše želju za ozdravljenjem, poklonih im pjesmu "Himna Bosne", neka je koriste i promoviraju kroz svoje djelovanje.

Čuvajmo je, Bosnu, našu majku domovinu!", poručio je tom prilikom akademik Sidran.

A u nastavku pročitajte tekst njegove pjesme koju je nazvao "Himna Bosne":

Lijer i zambak, ljiljan
Krin, sa sto imena cvijet,
U tebi, Zemljo, nastao
Da ti se divi svijet.

Tobom su prošli ratovi,
Oblaci crnih zastava,
Al' nisu stali svatovi
I pjesma nije zastala.

Kad nam se suze žalosti
Nad grobovima svim
U jednu suzu sliju
Ta jedna, to si ti!

Ljiljan, zambak, lijer, krin,
Sa sto imena cvijet,
U tebi, Zemljo, nastao,
Da ti se divi svijet.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.