31.3.2024. 14:06
0
U Memorijalnom centru obilježena 21. godišnjica od prve kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici
Svakog 31. marta, već dvadeset i jednu godinu Memorijalni centar Srebrenica obilježava godišnjicu od prve kolektivne dženaze na kojoj je ukopano prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici.

Simboličnim programom, uz prisustvo članova porodica, majki, očeva i sugrađana svake godine se prisjetimo onih koji su prvi našli smiraj u Potočarima, ali i svih onih za čijim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, Hamdija Fejzić, podsjetio je na važnost borbe koju porodice vode već decenijama, a sve kako bi duše ubijenih žrtava našle svoj smiraj i pravdu.

On je naglasio i na važnost uloge majki koje su se izborile da Memorijalni centar bude i opstane baš na ovom mjestu, zbog čije upornosti danas ova institucija predstavlja i stub opstanka Bošnjaka u Srebrenici.

Nakon ceremonije polaganja cvijeća, proučen je Ja-sin i Tewhid pred duše ubijenih žrtava genocida te klanjan podne namaz.

Podsjećamo da su 2003. godine, klanjane još dvije dženaze nakon 31. marta, i to 11. jula, a zatim 20. septembra kada je Memorijalni centar i zvanično otvoren.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.