5.4.2024. 12:25
0
Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita
FOTO: VLADA KS
Ministarstvo privrede KS kao i prethodnih godina nastavlja, u saradnji s općinama s područja Kantona Sarajevo, kontinuirano ulaganje u uređenje riječnih korita i u zaštitu od poplava.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović potpisao je danas sprazume o sufinansiranju ovih projekata s načelnicima i predstavnicima sedam sarajevskih općina - Ilidže, Novog Grada, Starog Grada, Hadžića, Trnova, Ilijaša i Novog Sarajeva. Nadzor nad ovim projektima vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

“Godinama Ministarstvo zajedno s općinama radi na uređenju riječnih korita, radi zaštite od poplava. Generalni cilj je smanjenje plavnog područja uz uređenje rječnih korita, njihovo produbljivanje, regulaciju i čišćenje. Danas smo zaključili sporazume sa sedam općina ukupne vrijednosti od 3,6 miliona KM. Prvenstveno je planirano da to bude, 4,2 miliona KM. Nažalost, s općinom Vogošća danas nismo zaključili sporazum zbog tehničkih nesporazuma. Nadam se da ćemo to realizirati naredne sedmice”, istakao je ministar Mijatović.

Kao novinu u odnosu na prethodne godine u zajedničkom pristupu ovim projektima, ministar Mijatović je spomenuo zajedničko rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je inače predstavljalo veliki problem općinama u smislu njihovog izdvajanja iz općinskih budžeta.

“Od svih nadležnih instanci dobili smo potvrdan odgovor da možemo djelovati u ovom smijeru tako da ove godine podržavamo rješavanje ovih odnosa u općinama Ilidža i Ilijaš. Uz ove sporazume, ranije smo aneksirali sporazume iz prethodnih godina za oko tri miliona KM, tako da će ove godine biti izdvojeno ukupno oko 6,6 miliona KM za ovu vrstu programa. Nadamo se da ćemo uspjeti završiti započete projekte od prošle godine, i naravno realizirati planirane projekte za 2024. godinu.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je istakao da im je od posebne važnosti rješavanje Turbe potoka, tj. rekonstrukcija zacijevljenog njegovog dijela, jer on stvara probleme u urbanoj zoni, prije svega u Bakarevića ulici.

“S ovim sredstvima od 550.000 KM krećemo riješavati taj problem. To je veliki projekt i zahtijeva velike iznose. Projekt ćemo raditi u dvije faze“, poručio je načelnik Čengić.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je rekao da su danas potpisali sporazum za tri projekta.

“Rješavamo problematiku uređenja korita na rijeci Dobrinji i pripremu za izgradnju mosta na ovoj rijeci. Takođe počinjemo uređenje termalnih voda na Ilidži. To će biti jedan veoma dobar projekt i sa aspekta uređenje i sa aspekta atraktivnosti. Naši sugrađani će moći više koristiti benefite naših termalnih voda. Važno je da smo na vrijeme potpisali ove sporazume tako da nam ostaje sasvim dovoljno vremena za njihovu realizaciju”, poručio je načelnik Muzur.

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.