5.4.2024. 20:39
0
Obilježena 32. godišnjica Odreda 'Bosna': Sinonim za čast, čojstvo, multikulturalnost i profesionalizam
Održavanjem Svečane akademije u Domu policije, danas je zvanično završeno petodnevno obilježavanje 32. godišnjice formiranja specijalne jedinice MUP-RBiH - Odred policije "Bosna".

Ovaj Odred u očima građana Sarajeva, a kasnije i Bosne i Hercegovine, bio je sinonim za čast, čojstvo, multikulturalnost ali i profesionalizam, obzirom da je na početku agresije na RBiH bio jedini profesionalni i školovani sastav za odbranu naše domovine.

Preživjeli borci svake godine na današnji dan se prisjete svojih slavnih ratnih podviga, ali i odaju počast 80 pripadnika i jednoj pripadnici, koji su položili svoje živote za slobodu.

- S ovog mjesta u Domu policije je sve počelo. Tu smo odlučili da budemo kao jedan u odbrani grada, odlučni i snažni u odluci da idemo do kraja. Ta snaga nas je vodila, a bez snage nema jednistva a bez jedinstva nema ni BiH - rekao je Dragan Vikić, prvi komandant Odreda "Bosna".

- Ovog petog aprila evociramo uspomene na ratne dane, kada je specijalna jedinica po prvi put upotrebljena i koja je bila presudna u odbrani grada i zemlje i bila na visini svih zadataka - istakao je Kemal Ademović, komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "Bosna".

- Danas bih potcrtao multikulturalnost i multietničnost naše jedinice, dok smo obilazili grobove i mezare naših pripadnika koji su položili život za jedinstvenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i bivši pripadnik Odreda policije "Bosna".

- Najveća pobjeda pored slobode koju smo ostvarili, što je jedinica od prvog do zadnjeg dana rata radila krajnje profesionalno i nemamo apsolutno niti jednu crnu mrlju, jer smo sve akcije izvodili vođeni ponosom i moralom a ne mržnjom - kazao je Ahmed Hadžić; predsjednik udruženja veterana Odreda policije "Bosna" Kantona Sarajevo.

- Ja želim da se zahvalim svima koji se svake godine odazovu pozivu da nam pomognu pri realizaciji obilježavanja godišnjice. To samo potvrđuje na koji način građani gledaju na jedinicu i da je smatraju svojom - naveo je Muriz Bukva, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Federalnog udruženja Veterana "Bosna".

Umjetnički performans u čast sjećanja režirao je Dino Mustafić, a učestvovali su članovi ansambla opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članovi baletnog ansambla te glumci Mediha Musliović, Amina Begović, Ejla Bavčić - Tarakčija i Adnan Goro.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.