8.4.2024. 11:54
0
Otvorena NATO konferencija u Sarajevu: Oružane snage BiH napravile veliki napredak u pogledu saradnje s NATO-om
FOTO: N1
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine domaćini su NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24, koja je otvorena danas, a trajat će do 12. aprila u Sarajevu.

Konferencija, čiji organizator je NATO, prilika je za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera kao i unapređenje vojne saradnje.

Ovo je drugi značajan skup kada je u pitanju NATO savez, što znači da BiH ima tijesno partnerstvo sa ovom organizacijom, ocjenjuje ministar odbrane BiH Zukan Helez.

“Nedavno smo proslavili 75 godina postojanja najjače vojne organizacije u svijetu. Oružane snage BiH napravile su veliki napredak u pogledu saradnje s NATO-om. Naš napredak su primijetili i predstavnici NATO-a i na proljetnom zasjedanju očekujemo kandidatski status, a uskoro i punopravno članstvo, bez obzira na sva politička neslaganja”, kazao je Helez tokom obraćanja medijima.

Partnerstvo Alijanse i BiH traje od 2006. godine, saradnjom kroz brojne oblasti, poput obrazovanja, obuke, opremanja, evaluacije koja je preduslov za multinacionalno funkcionisanje i podršku miru, kaže Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga.

Što se tiče procesa u odnosu na NATO to su, naglašava “top politička pitanja”, za šta je nadležno Predsjedništvo BiH, kaže Knežević i dodaje da se u posljednjem Izvještaju navodi da je BiH intenzivirala saradnju s NATO-om, ali da to ne prejudicira članstvo u Alijansu.

Zamjenik načelnika Štaba za partnerstvo u NATO, također, ocjenjuje veliki napredak BiH od 2006. godine, te podsjeća na to da u svijetu postoji mnogo problema, s akcentom na bezbjednost, te syber kriminal, protiv čega se samo zajednički može boriti, prenosi N1. 

(Erna H.) 

NATOBIH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.