11.4.2024. 20:10
5
Dodik nakon sastanka s Vučićem: Ako usvoje rezoluciju o Srebrenici, RS će nastaviti samostalno
U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, predsjednice Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministra vanjskih poslova Ivice Dačiće sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Nakon sastanka Dodik je kazao kako su mimo procedure pokrenuti procesi u UN-u vezane za Srebrenicu te je rekao da se to želi kvalifikovati kao genocid. Zatim je ponovo negirao genocid u Srebrenici, kazavši kako ponavlja da se genocid nije desio i da je genocid izmišljena forma.

"Pokušali su da satanizuju srpski narod i kroz individualne presude sudova u Hagu pokušaju da prebace odgovornost na cijeli srpski narod.

Pokušat ću do Srpskog sabora ubijediti predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje RS donese tim povodom. Smatramo da je ovo rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH, da je taj izmišljeni dokument u UN-u donesen bez saglasnosti BiH, jer oni predstavljaju samo muslimansku, odnosno bošnjačku stranu i direktno su upereni protiv srpskog naroda. Želi se zadržati na onom što se dešava u Gazi, kako bi RS i srpski narod bili uz fokusu.

Predsjednik Vučić je mogao da se ne bavi ovim. Smatram da će RS akcijama, mi ćemo imati sjednicu NSRS 18. i 19. aprila, organizovat ćemo mitinge u Banjoj Luci. NSRS će donijeti odluke. Ako dođe do odlučivanja o ovome što se protiv procedura pokreće, RS će napustiti procedure odlučivanja u BiH i ne vidimo smisla da ostanemo kao sastavni dio BiH. Mi ćemo samostalno pokušati dalje. Ako neko pokušava kvalfikovati krivicu na jedan narod, to ne vodi pomirenju", rekao je Dodik.

Zatim je sramotno pokušao izvrnuti činjenice o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, kazavši da je u Srebrenici poginulo 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka.

"Stradanje Srba je odbačeno, favorizuje se stradanje Bošnjaka. To je jedna prevara koju su smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo Vijeća sigurnosti i sve se nastavlja ignorisanjem činjenica i volje da se izgradi savremena budućnost", rekao je Dodik.

Ponovio je kako će učiniti sve sve da Vučić podrži RS u teškim odlukama koje će donijeti nakon 5. maja.

(Ajdin B.)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.