2.4.2024. 10:52
0
Srbija u strahu: Rezolucijom o Srebrenici u UN-u želi se da svijet obilježava 11. juli kao dan sjećanja na genocid
U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom traži se od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako "veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici", prenose beogradski mediji navode današnjeg printanog izdanja "Večernjih novosti".

U tekstu dokumenta u koji su "Novosti" imale uvid, i za koji prevashodno prema istom mediju lobira Njemačka, između ostalog tražit će se od Generalne skupštine UN-a da se  11. juli odredi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obilježava u svim državama svake godine.

Također, u dokumentu se navodno traži i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog.

Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN".

Mediji pretpostavljaju da bi se rezolucija mogla naći pred Generalnom skupštinom UN-a krajem aprila. Politička javnost u Srbiji, ali i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska oštro se protive novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana kazao:

-  Ako se usvoji rezolucija, uslijedit će zahtjevi za ukidanje RS-a kao i da Beograd plati ratnu odštetu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.