11.4.2024. 22:52
5
Ivica Dačić: Muslimani ne žele mir
Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić Srbije rekao je večeras da predlaganjem rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji. Dačić je govorio nakon beogradskog sastanka predsjednika RS i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

"U UN-u će 17. aprila biti predstavljena rezolucija, koju podnose Njemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski dio ne samo da nije pitan nije ni konsultovan po ovom pitanju", rekao je Dačić za RTS.

Dačić je ponovio Vučićeve riječi kako u predlaganju rezolucije nije učestvovala RS.

"Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živjeti sa nekim koga označavate genocidnim", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da se u UN se rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvoterćinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima.

"Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbjednosti, nego se stavlja po tačku kulture mira, odnosno sjećanja, ona prvo izmješta iz Vijeća sigurnosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština se baviti temom kojom se već bavi Vijeće sigurnosti", rekao je Dačić.

Kada je u pitanju glasanje prostom većinom Dačić objašnjava da se tada računaju samo glasovi "za" i "protiv", dok "uzdržani" i oni koji ne učestvuju glasom se ne računaju.

"Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da osiguraju veći broj glasova. Mi ćemo se naravno boriti do kraja", rekao je Dačić.

Dačić je zatim kazao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, nije željelo da raspravlja povodom 25 godina od NATO bombardovanja Srbije. Govoreći o rezoluciji, nije izgovorio Srebrenica, već je kazao "ovo"..

"Argumentacija je tada bila 'pa nemojte da se bavimo temama iz prošlosti'. A ovo (Srebrenica) je bilo prije toga svega. To se dogodilo 1995. godine", rekao je Dačić.

(Ajdin B.)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.