16.4.2024. 21:10
0
Vlada RS legalizira plate u koverti: Zbog sankcija SAD banke ugasile račune funkcionerima, ubuduće će zaradu dobijati "na ruke"
FOTO: capital.ba
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine , Nenad Stevandić i ostale osobe, kojima su zbog sankcija SAD banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju "na ruke".

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionisanim funkcionerima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je zakazana za prekosutra.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se „plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a, piše Capital.

Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionisanim osobama omogući da prime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada Republike Srpske nakon dugogodišnje borbe protiv "koverti" sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način.

Dodatni apsurd je što Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom "reci NE plati u koverti" mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

"Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija", navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Pored ovog dodaje se i član koji se odnosi na kaznene odredbe, a koji je predložen sa ciljem da se onemoguće zloupotrebe i spriječe masovne isplate plate na ruke.

"Poslije člana 267. dodaje se novi član 267a. koji kaže da će se novčanom kaznom od 200.000 KM kazniti za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona", kažu dopune Zakona o radu.

Posljednja predložena dopuna kaže da „ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“.

U obrazloženju predloženih dopuna kaže se da su usklađene sa zakonom o unutrašnjem platnom prometu, te je omogućena i isplata plate gotovim novcem uz propisane uslove.

Vlada RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.