14.6.2023. 11:36
0
Premijera dokumentarnog filma ‘Zgošćanski stećak’ u četvrtak u Zemaljskom muzeju u Sarajevu
Premijera dokumentarnog filma “Zgošćanski stećak” scenariste i redatelja Dragana Komadine održat će se u četvrtak, 15. lipnja, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dokumentarac donosi cjeloviti portret našeg reljefno najbogatijeg i najukrašenijeg stećka, koji je još 1912. s lokaliteta Donja Zgošća kod Kaknja prenesen u baštu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje se i danas nalazi.

Ovaj dokumentarni film pokušava iz više perspektiva osvijetliti ne samo tajnu njegovog nastanka, nego ponuditi i znanstveno fundirane odgovore na način gradnje, jezik i stil samog stećka. Jednako tako tematizira se i problem zaštite odnosno konzerviranja jednog od najvrjednijih stećaka u zemlji, kako bi se sačuvao za buduće generacije.

Film je osim Sarajeva sniman i na lokalitetima Kraljeve Sutjeske, Kaknja i Visokog.

Premijera filma bit će održana u Zemaljskom muzeju s početkom u 20 sati, a uz autora filma Dragana Komadinu, predviđeno je da se publici obrate i doc. dr. Ema Mazrak s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu te direktor Zemaljskog muzeja dr. Mirsad Sijarić.

Film je uz potporu Fondacije za kinematografiju FBiH snimila produkcijska kuća “Studio Joker” iz Mostara.


(Admir O.)

Stecak
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.