14.8.2023. 15:39
0
Miličić: "BiH je najveći favorit za osvajanje turnira sa svojim NBA i Euroliga igračima"
FOTO: Depo.ba
Košarkaška reprezentacija BiH je sinoć ostvarila pobjedu nad Portugalom i večeras nastavlja u drugom kolu pretkvalifikacija za Olimpijske igre protiv Poljske. Ovaj put je bio trnovit, ali momci su odlučni da ostvare pobjedu, tvrdeći da bi bilo koji drugi ishod značio neuspjeh. O očekivanjima su se oglasili Luka Garza i selektor reprezentacije Poljske, Igor Miličić.

"Osjećam se dobro, smatram da mi je prvi meč bio solidan. Mislim da sam imao dobru energiju, ali sam malo razočaran u svoja slobodna bacanja. Definitivno sam promašio mnogo njih - a oni su ključni, ali su se u posljednjoj četvrtini stvari promijenile. Dobro smo branili, uspio sam napraviti nekoliko slobodnih bacanja i dobro smo igrali kao tim. Mislim da je ovo bio odličan prvi meč, pogotovo zato što smo pobijedili", rekao je Luka, te nastavio:

"Uzbuđeni smo da igramo protiv Poljske sutra, oni su odličan tim koji je ostvario dobru pobjedu danas. Igramo u Poljskoj tako da oni očito imaju prednost zbog domaćeg terena, ali upravo ovakve igre grade timove - kada se uprkos preprekama pronađe način za pobjedu. Mi ćemo upravo to nastojati da uradimo,  ai ista stvar vrijedi za Mađare. Odličan tim sa mnogo talentovanih igrača. To su najteži protivnici protiv kojih možemo igrati, tako da smo definitivno uzbuđeni", rekao je Garza na press konferenciji poslije sinoćnje pobjede", kazao je on.
 


Hrvatski košarkaški stručnjak na klupi Poljaka Igor Miličić najavio je utakmicu protiv Zmajeva sa mnogo opreza, te izrazio mišljenje da je BiH reprezentacija najveći favorit..

“Ide sve po planu, nemamo nikakvih povreda. Utakmica sa Bosnom je veliki test za našu reprezentaciju, BiH dolazi kao jedna od favorita, mislim najveći favorit za osvajanje turnira sa svojim NBA i Euroliga igračima. Mi igramo kući tako da moramo pokazati karakter, volju i želju da branimo svaki centimetar terena i ako uspijemo uspostaviti situaciju da zaštitimo naš skok u odbrani, možemo imati šansu da pobjedimo BiH večeras”, rekao je Miličić.
 


Uslovi u kojima je bh. košarkaški tim trenirao nisu tajna - Jusuf Nurkić je prije 3 dana govorio u problemima sa kojima se suočavaju u svojim pripremama. 

“Skupili smo se svi ovdje da pošaljemo poruku, snažnu i detaljnu. Posljednjih 30 godina prolazimo iste probleme, kapiten je ovdje najduže, po meni od uslova moramo krenuti. Svake godine nemamo para, tražimo donacije, a nemamo se kome obratiti.

Nemamo jedno ime da kažemo da imamo te probleme. Pravimo mnogo bolje rezultate nego što imamo uslove, četvorica spavaju u jednoj sobi, nemamo kondicionog trenera, nama je neobjašnjivo da se takve stvari dešavaju. Svi smo ovdje dobrodošli ako šutimo i radimo, ali ne možemo raditi ako nemamo uslova“
, kazao je Nurkić i nastavio: 

“Idemo tamo da to osvojimo, a ne da igramo. Šaljemo poruku gdje želimo da se saberemo, a političari se ne saberu nikada jer njima plate ne kasne. Mi ovdje osnovne stvari ne možemo dobiti. Moramo razmišljati kako da smjestimo porodice u druge hotele.

Kapiten će objasniti šta nam treba osim uslova i kako možemo to unaprijediti, prvi ja sa imenom i prezimenom, da ovdje bude bolje. Došlo je vrijeme da ovdje bude bolje i da uspijemo u jednom planu, nevezano ko je selektor. Da djeci koja žele igrati za BiH pokažemo neke stvari. U budućnosti će biti upitno da li će djeca ostati i igrati ovdje s obzirom da je ovdje cirkus“
, zaključio je Nurkić.

Volja i želja za pobjedom ovih momaka nadjačavaju uslove koje moraju prebroditi kako bi ostvarili pripreme za nadolazeće utakmice. Džanan Musa je dodao kako to možda zvuči šaljivo, ali nije u redu da u jednoj reprezentaciji četiri igrača spavaju u jednoj sobi - jer šta onda očekivati za 50 godina? 

“Ja ću se nadovezati na pripremne utakmice, ostale reprezentacije imaju devet prijateljskih, a mi dvije sa Obalom Slonovače, uz dužno poštovanje njima. Idemo tamo da to osvojimo, ali da li mi možemo imati pravo mjerilo uz uslove koje imamo. Ko dogovara te utakmice? Mislim da ne radimo dobar posao i ne radimo na vrijeme, a da ne govorim o ostalim stvarima poput karata i drugi stvari. Koljena svoja poderasmo u tri-četiri sata leta.

Nadam se da će ova poruka biti jaka da se neke stvari promijene, te da BiH sa Vladom stane iza reprezentativaca, ne samo iza mene nego iza svih igrača jer mislim da govorimo istim glasom“
, kazao je Musa.

Miralem Halilović, kapiten košarkaške reprezentacije BiH se zahvaljuje na svim donacijama koje je tim dobio, ali naglašava kako su svi istog mišljenja: da bi Savez trebao naći način da finansira sebe, te da se u dvoranama organizuju utakmice poput Slovenaca.

“Najčešći problem je finansiranje, nema se para za ovo, nema za ono, ali svi su tu, dijaspora je tu, SFF je tu.

Ja vjerujem kada bi se organizovale tri utakmice, sve bi se to moglo otkloniti. Što ne postaviti fan shopove gdje bi se prodavali dresovi, što ne snimiti neku reklamu, pa da se nađe način da se reprezentacija finansira.

Ne rade se stvari da se reprezentacija finansira, dosta puta je sve na bazi improvizacije, gašenje vatre. Članovi staffa spavaju u autu nakon Crne Gore, milion takvih primjera, ne želimo ih više navoditi jer bi bilo apsurdno. Ne tražimo mi nešto previše nego minimalno, ovdje dolazimo samo iz ljubavi, nemamo nikakve naknade, htjeli bi to da se ostvari kako ne bismo tražili donacije već da sami sebe finansiramo.

Mi idemo u Poljsku da osvojimo turnir, za nas će sve osim osvajanja biti neuspjeh, idemo sa jasnim ciljem da osvojimo to i da se plasiramo u kvalifikacije za OI i ubijeđeni smo da ćemo to napravit“
, zaključio je Halilović. 

Večerašnja utamica između BiH i Poljske u areni Gliwice počinje u 20:30h.

(Elmedina H.)


 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.