6.10.2023. 12:41
0
Život nakon iznenadnih masovnih otkaza: "Kada bih ja bila poslodavac dugo bih razmišljala da li da primim osobu od 55 godina"
Nekoliko fabrika je svoja vrata zatvorilo svojim zaposlenicima, a među njima je i Prevent iz Bužima koji je preko noći otpustio prvo 40, a zatim još 29 radnica. Među njima su bile samohrane majke, starije žene, žene kojima su jedini izvori prihoda bili upravo ti koje su dobivale od ove firme, te žene sa zdravstvenim problemima. Ovakav neočekivani čin bez objašnjenja, te ikakvog plana zbrinjavanja ih je ostavio šokiranim, a ono što im je najteže palo je način na koji se sve to odvilo. Kako su to podnijele bivše radnice, kako se trenutno snalaze i šta im je najteže palo su za Source svoje priče podijelile Sabira Odobašić i Indira Muratović.

"Ja sam počela raditi 20. augusta '87. godine u Saniteksu dok Prevent nije došao. Dolaskom Preventa mi prelazimo iz Saniteksa, s tim da su oni prihvatili sve obaveze Saniteksa prema nama, čak i ugovore na neodređeno vrijeme - sa svim pravima koja smo imali ranije. Na mojoj platnoj listi pišu moje godine radnog staža, te da sam u Preventu radila ne 5 ili 6 godina već 34, 35 godina", kazala je Sabira Odobašić, jedna od dugogodišnjih radnica koje su iznenadno dobile otkaz.

"Mi još nismo dobili otpremnine, mada smo dobili rješenje poštanskim putem i tu piše da je moja otpremnina 512 KM, dok je nekima 420 KM. Nas radnica iz Saniteksa ima oko 11, sve smo počele raditi '86., '87. godine - razlika je u par mjeseci", kazala je, te nastavila, "mi ćemo zbog svega toga podnijeti tužbu da bi jednostavno to ispravili."

Ona objašnjava da su pojedine radnice bile na čekanju jer je količina rada zavisila od narudžbe klijenata. Manjak narudžbi koji je vodio manjku posla je predstavljao sasvim normalnu pojavu u fabrici, stoga radnice nisu sumnjale u sigurnost pozicija na kojima su se nalazile. 

"Ja sam i u toku rata radila u toj firmi, radili smo zavoje za vojsku. Vi znate već kako se ove firme grade od lima - ne čuješ od stroja da padaju granate već stražar kuca na prozor da se sakriješ, a nemaš se gdje sakriti jer je lim i montaža. Čovjek je sve to prošao, i kada je bilo najbolje a i najteže - ali bez obzira, to je meni bio jedini izvor prihoda. Ja nemam muža, preselio je prije godinu i pol dana, živim sama, svoju majku sam dovela ovdje jer je skoro pa nepokretna, moja kćerka je radila u toj firmi na neodređeno vrijeme i dobila je otkaz", ona je podijelila, te nastavila da im je najteže palo upravo to što su otkaz dobile na način na koji jesu.

Još jedna od zaposlenica koje su dobile otkaz preko noći, Indira Muratović, je govorila za naš portal.


"Mi smo podnijeli zahtjev za zaštitu prava 19. septembra, poslali smo na upravu Preventa i imaju 30 dana roka da se oglase po tom pitanju. U zahtjevu smo naveli sve tačke koje smatramo da su prekršili. Po meni, poslodavac bi trebao otpustiti radnika časno: zahvaliti se na saradnji, na onome što se doprinijelo tvrtci, objasniti razlog otkaza a ne dati ga u roku od 48 sati, što je bio šok za šokom. Prvo otpustiti 40 žena sa ugovorom na neodređeno, a zatim sutradan i nas preostalih 29", kazala je ona.

Naglašava da su radnice dobile naloge za rad iz Zenice, Njemačku i Italiju - dakle, projekata u fabrici nije manjkalo. Stopira se proizvodnja, a na pitanje zašto su dobile otkaz je uslijedio odgovor da je to naredba s vrha. 

"Otkaz je jedan od najvećih izvora stresa u životu čovjeka, pogotovo osobe koja ima preko 50 godina i toliko radnog staža. Tekstilna industrija jeste u kolapsu, ali se to moglo riješiti na mnogo ljepši način", dodajući da je šok koji radnik doživi u ovakvoj situaciji neopisiv.

"Ja imam 55 godina, a 33 godine radnog staža. Iskreno, ja kad bih bila poslodavac dugo bih razmišljala da li da primim osobu od 55 godina", kazala je ona.

Da li ima smisla da radnice koje su radile preko 30 godina dobiju skoro pa istu otpremninu kao radnice koje rade nekoliko godina - ili tek mjeseci? Kontaktirali smo firmu Prevent.

 Vi ste odbili ponudu Općinskog načelnika općine Bužim za finansijsku pomoć uz izjavu da ste giganti, dok ste u saopštenju naveli da su otkazi posljedica  globalne ekonomske krize i inflacije. Da li možete razjasniti ova dva različita odgovora na otpuštanje radnica, i da li možete objasniti kako je skoro pa ista otpremnina radnicama koje su bile zaposlene preko 30 godina, i onima koje su bile zaposlene nekoliko godina ili mjeseci? 

 "Trenutno smo jedan od najveći izvoznika u Bosni i Hercegovini, zapošljavajući 3400 radnika u našim pogonima širom države, a globalno imamo 6000 uposlenika. Međutim, suočeni smo s izazovima, poput otkazivanja narudžbi od strane velikih kupaca sa kojima Prevent posluje, te globalne krize i inflacije, koji su utjecali na mnoge kompanije u našoj državi koje su također otpustili radnike, kao i širom svijeta. Kao privatna kompanija, moramo donositi odluke koje su zasnovane na ekonomskim pokazateljima i u najboljem interesu naših članica.

Proces optimizacije radnih mjesta je legitimna odluka koja je donesena kako bismo se prilagodili promjenama na tržištima gdje su Preventove članice najviše poslovale. Ova odluka nije donesena bez pažljivog razmatranja i konzultacija, a naš primarni cilj je očuvati radna mjesta u onim područjima gdje posluju druge stabilne članice Prevent grupe.
Važno je napomenuti da Prevent kompanija posluje prema svim relevantnim zakonima i regulativama.

Svi naši zaposlenici su dobili zakonom odgovarajuće otpremnine, kako je predviđeno, a bit će ispoštovano i sve drugo što je zakonom predviđeno. Sve tvrdnje koje sugeriraju drukčije su neistinite", kazali su nam iz Preventa.

Koliko još otkaza slijedi, koliko će porodica ostati gladno ukoliko dopustimo da kompanije na ovakav način tretiraju svoje vrijedne radnike i radnice? Prestanimo pristupanju ljudima kao broju, tretirajmo jedni druge kao ljudska bića.

(Elmedina H.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.