6.10.2023. 21:27
0
Novi slučaj maltretiranja životinje u Bihaću: Da li je dovoljno javno izvinjenje?
FOTO: Pinterest
Krajem septembra je osvanuo video uznemirujućeg sadržaja na društvenim mrežama, u kojem se prikazuje zlostavljanje životinje od strane mladog muškarca iz Bihaća, A. A., koji je objavljen na Instagram profilu Udruženja za zaštitu životinja organizacije panter, poslije čega je momak uputio javno izvinjenje. Zatim se oglasio i drugi mladić, S. S., koji je tome prisustvovao, te također uputio izvinjenje.

Momci su objasnili kako se u videu radilo o lisici, koja je već zapravo bila mrtva. Video možete pogledati ovdje.

"Želim ovako javno da se izvinim za objavljivanje potresnog videa koji je uznemirio mnogo djece. Ali u videu se ne radi o psu, znači ja pse hranim, hranim ih svaki dan, ne ubijam ih, razumijete? Hranim 15 pasa svaki dan, ja ne ubijam pse. Za video mi je žao što su se ljudi potresli, i to je to", kazao je A. A.

Nedugo nakon njega se oglasio i S. S.:


"Ovim putem se izvinjavam za lisicu, lisica je bila već mrtva. Moj pas je bio tu da odbrani domaćinstvo. Lisica je pravila štetu iz dana u dan, davila je kokoš, međutim to ne opravdava da smo trebali to napraviti od lisice", rekao je.

Prijave i nadležni organi
Nema opravdanja za čin koji promoviše nasilje i predstavlja ga kao zabavu. Organizacija Panter navodi da su protiv ova dva mladića podnesene krivične prijave. Nakon brojnih upita usmjerenih MUP-u USK-a i Kantonalnom tužilaštvu Bihaća, još uvijek nismo dobili odgovor da je zvanično formiran predmet.

Zakon jasno određuje da je maltretiranje životinja zabranjeno, te onaj koji sprovede ove grozne činove treba biti i kažnjen u skladu sa istim. 

Uvodi se doživotna kazna zatvora | Katera

Iz Udruženja panter kažu da se trude praviti pomak kako bi se sve ovo ozbiljnije shvatilo.

"Mnoga udruženja za zaštitu životinja u BiH su pokrenula i poslala prijavu. Naša pravna služba će nas obavijestiti o ishodu krivičnog postupka. Mala su očekivanja, ali mislimo da smo do sada napravili neki pomak i ozbiljnost kao što se i može vidjeti - u roku od par sati smo dobili javna priznanja i izvinjenja osoba koji su učestvovali u tome", kazali su za Source. 

Povezanost između maltretiranja životinja i nasilnog ponašanja prema ljudima
Godinama svjedočimo maltretiranju životinja od strane ljudi: od napuštanja kućnih ljubimaca pa do različitih oblika mučenja i ubijanja - kao što je upravo slučaj sa ovim videom. Da li je ovo indikator potencijalnog nasilja nad ljudima? Da li bi ovo sutra moglo biti nečije dijete, daleko od kamera, od očiju javnosti? Da li ova potreba za nasiljem raste kod počinitelja? 

Mnogobrojni su slučajevi koji dokazuju upravo ovu teoriju, počevši od najozloglašenijih serijskih ubojica:
Ted Bundya - koji je kupovao miševe i, prema njegovim riječima, "igrao se Boga", odlučujući koje će poštediti a koje usmrtiti;
Jeffrey Dahmera - koji je glave žaba, mačaka i pasa nabijao na kolac;
Alberta DeSalvo-a - koji je zatvarao mačke i pse u kutije, a potom kutije gađao strijelama.

How to Get Rid of Mice, According to Experts

Šta mi možetemo učiniti?
Uz organizaciju i ozbiljno shvatanje svih života, bez obzira na to koliko mali ili veliki oni bili, možemo doprinijeti promjenama i dati glas onima koji ga nemaju. Ne okrećimo glavu od ovakvih slučajeva, bez obzira na njihovu težinu. Zaštitimo životinje i život oko nas, reagujmo i prijavljujmo nasilje. Zahtijevajmo rezultate.

(Elmedina H.)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.