5.10.2023. 17:43
0
Zagađen je jedan izvor života: "Nastala je ekološka katastrofa, situacija je alarmantna"
FOTO: O.Š.
Nakon što je osvanuo video u kojem je bistrina rijeke Neretve zamijenjena bijelom bojom, uslijedile su opravdane negativne reakcije građana, različitih ekoloških organizacija, te ministarstva okoliša i turizma. Rijeka koja je posmatrana kao jedna od najčistijih rijeka na svijetu, pored koje se nalazi i čuveni Titov bunker u kojem je korišten upravo dotok njene vode, je sada u alarmantnoj situaciji. Šta slijedi, da li će se ovo ispraviti i kada možemo očekivati konkretnije odgovore - za Source je govorila Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

"Mi smo tražili hitan inspekcijski nadzor,  da inspekcija izađe na teren i to smo dostavili u petak. Saznali smo da je taj zahtjev proslijeđen inspekciji u Istočnom Sarajevu koja je nadležna za izlazak na teren i mi očekujemo da su oni to već uradili jer je situacija hitna. Više informacija nismo dobili", kazala je Jelena, te nastavila:

"Ovo je situacija toliko alarmantna za koju ja očekujem da će se adresirati kao najhitnija. Također sam u kontaktu sa predsjednikom ribolovnog društva iz Konjica, i oni su alarmirali inspekciju kao ribari, kao i lokalna udruženja i rafteri tako da je kantonalna inspekcija bila na terenu u Glavatičevu. Oni su utvrdili kakvo je stanje i s obzirom na to da nisu nadležni jer je u pitanju hidroelektrana RS-a, oni će dalje poslati dopis inspekciji Republike Srpske, kako sam ja shvatila predsjednika ribolovnog društva", rekla je.

Ona objašnjava kako je bijelo zamućenje koje smo mogli vidjeti na videu koje je Centar za životnu sredinu podijelio samo jedna od dvije situacije koje trenutno škode rijeci: također je došlo i do smeđeg zamućenja koje su podijelile njihove kolege iz Konjica. 

"Prvo je, navodno, nakon izvođenja radova i posipanja cementa - to su nam rekli mještani, dakle nije potvrđena informacija. Drugi put je produbljivanje riječnog korita i oni će to nastaviti da rade u ponedjeljak, kako su mi rekle kolege ribolovci. Svakako je nastala jedna ekološka katastrofa, to je neupitno", kazala je ona.

O potencijalnim opasnostima koje mogu rezultirati ovim šokantnim prizorom trenutno možemo samo nagađati, a navodi se da je došlo do pomora ribe i da je život u rijeci prestao postojati. 


Da li je došlo do izumiranja unikatne vrste pastrmke?

"To je pastrmka koja je karakteristična samo za taj dio rijeke. Teško je ovako nagađati, ali definitivno pored te neke analize koju inspektor treba da uradi potrebna je možda analiza vode i definitivno ponovo utvrditi stanje biodiverziteta", zaključila je Jelena za Source.

Oglasila se i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

“Priča o izgradnji Hidroelektrane Ulog pokrenuta je 2009. godine. Od tada do danas svaka bojazan za rijeku Neretvu, uključujući i najcrnje scenarije je opravdana. Vlast niti na jednom nivou, od HNK, preko oba entiteta, do državnog nivoa nije se pokazala preduzetnom ili uspješnom u nastojanju da riješi ovaj problem.

Posljednje onečišćenje rijeke Neretve u  njenom gornjem toku, koje se u javnosti dovodi u vezu s izgradnjom pomenute hidroelektrane, prema prvim procjenama predstavlja zagađenje muljem koji utiče na izumiranje autohtonih ribljih vrsta. Procjena štete još nije izvršena i ne možemo pretpostaviti šta će još biti uništeno ili oštećeno, ali sigurno je da će biti promjena u biodiverzitetu rijeke.

Činjenica je da se HE Ulog gradi na području Republike Srpske, no, bez obzira na to, Republika Srpska je prema vlastitom zakonodavstvu morala pribaviti mišljenje resornih institucija iz Federacije s obzirom na to da je Federacija ta koja će u najvećoj mjeri osjećati posljedice izgradnje ove hidroelektrane i njenog rada. Kako to nikad nije urađeno, evidentno je da je Republika Srpska prekršila i vlastite zakone.

Također, i međunarodne konvencije su na strani boraca za zaštitu Neretve. Upravo danas smo dobili Izvještaj Biroa Stalnog komiteta Bernske konvencije u kojem se izražava žaljenje što je izgradnja brane nastavljena i što nije obustavljena u skladu s njihovom preporukom iz 2022.

Ovaj problem ima podlogu za pravni lijek, a uzimajući u obzir da su resorna ministarstva u Vladi Federacije BiH iscrpila sve mogućnosti koje su u skladu s našim nadležnostima, uputićemo na Vladu Federacije BiH prijedlog Inicijative prema Parlamentarnoj Skupštini BiH za rješavanje predmetnog pitanja HE Ulog, ali i drugih sličnih slučajeva.

Također, ministrica Pozder danas je u skladu sa zakonskim mogućnostima uputila dopis kojim traži hitan inspekcijski nadzor od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske”
, stoji u saopštenju.

Koliko ćemo se potruditi da spasimo svoje zavidne prirodne resurse, a samim tim i sebe kao društvo, ostaje da se vidi. Nakon brojnih reakcija na ovaj problem, stanovništvo se nada da će se situacija od strane inspekcije prihvatiti upravo takvom kakva jeste - urgentna. Voda je izvor života, i ukoliko dozvolimo da izgubimo nju, šta bi moglo biti sljedeće? 

(Elmedina H.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.