1.9.2023. 9:34
0
Predmet Armin Berberović: „Tužilaštvo KS poduzima radnje u cilju donošenja konačne, zakonite i pravilne tužilačke odluke“
FOTO: N1
Armin Berberović koji je u vožnji pod uticajem alkohola udario tri, od kojih je usmrtio dvije osobe: Azru Spahić, koja je preminula na licu mjesta, i Almu Suljić koja je prevezena na KCUS i preminula nakon što se sedmicama borila za život, je u pritvoru. Nesreća se dogodila 26. maja 2023. godine, a pritvor je prvobitno produžen na 2 mjeseca u junu 2023. Berberović je upravljao vozilom pod zabranom jer nije imao vozačku dozvolu. Prije 3 dana je informacija o dodatnom produženju pritvora potvrđena od strane portparolke Azre Bavčić:

"Prihvaćen je prijedlog Tužilaštva, Berberoviću je produžen pritvor za tri mjeseca i može trajati do 24. novembra 2023. godine ili do nove odluke Suda"kazala je Bavčić.

"Pritvor je produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti", dodala je.

Na pitanje koja je strategija Tužilaštva - koji su naredni koraci i očekivani ishod, Bavčić je odgovorila za Source:
"U navedenom predmetu je istraga u toku. Dakle, Tužilaštvo KS poduzima radnje u cilju donošenja konačne, zakonite i pravilne tužilačke odluke."

Na upit o napretku u istrazi nismo dobili odgovor od strane Kantonalnog suda Sarajevo, niti Vlade Kantona Sarajevo.

Armin je, kako navode mediji, od ranije poznat policiji zbog ponovljenih prekršaja. Azra Spahić i Alma Suljić dobit će spomen-ploču u Sarajevu, a ovu informaciju je potvrdio doktor Dragan Stevanović.


"Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je jednoglasno, spomen-ploča će se nalaziti na Marijin Dvoru, na mjestu nesreće", kazao je Stevanović.

Poslije nesreće je isplivala činjenica da je Armin Berberović bio kandidat za Općinsko vijeće Općine Stari Grad, 2020. godine. Ostvario je 26 glasova, te bio na 24. mjestu.

Prema informacijama Avaza, Berberović je pokušao pomoći nastradalim djevojkama, zvao je i policiju i Hitnu pomoć, te je jednu od njih pokušao izvući ispod auta. Ogorčeni građani su 28. maja 2023. organizovali protest na mjestu nesreće, iskazujući svoje nezadovoljstvo i bijes zbog smrti mlade doktorice. 



"Sinoć nam je neki monstrum oduzeo biser naših generacija: doktoricu, naučnicu, umjetnicu, svestranu djevojku koja je bila rođena da napravi razliku u ovom odronu od društva u kojem žrtve i ožalošćene potapšeš po ramenu i pohvališ za hrabrost, a monstrumima ni ne pokušaš sistemski stati u kraj"
, jedna je od objava. 




“Moramo djelovati sistemski. Mislim da smo zakasnili što nismo na vrijeme primijetili i zaustavili još kad smo znali kakvi su rizici, već moramo djelovati sada nakon što se tragedija dogodila. Ali, nikad nije kasno, mislim da možemo na ovaj način djelovati kako bismo zaustavili da se tragedija ponovi”, kazao je jedan od studenata koji je ujedno bio i Azrin kolega.

Kurt je poručila vlastima da konačno trebaju biti svi jednaki pred zakonom.


“I oni koji voze skupa vozila i oni kojima se oduzimaju automobili i kojima se vraćaju i onima kojima se oduzimaju vozačke. Mamina, tatina i naša djeca, svi moraju biti jednaki pred zakonom”rekla je Kurt.

Memorijalna šetnja u znak sjećanja dvije doktorice je organizovalo Udruženje studenata medicinskog fakulteta u Sarajevu USMF i Udruženje studenata medicine u BiH BoHeMSA 25.06.2023.

"Mi, njihove kolegice i kolege, nikada nećemo dopustiti da Azra i Alma budu zaboravljene. Svim silama ćemo se truditi da ova dva tragično prekinuta života budu motiv da se dese velike promjene koje će spasiti druge živote. Znamo da je to ono što bi one uradile da se isto desilo nekome od nas", poručili su.

Oglasila se i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac:

"Svako od nas može raditi u svom domenu da preveniramo ovakve i slične događaje. Predivne mlade studentice, koje su osim želje da završe Medicinski fakultet imale jako izražen aktivizam da pomažu drugima i da ovo mjesto čine boljim za sve nas"kazala je.

"U tren oka struši ti se cijeli svijet. Zauvijek ću te nositi u mom srcu. Moja ljubav", napisao je momak preminule Azre, Nedim Pašović.



Oglasio se i brat preminule:
"Pod tabletama smo. Svako traži nešto... Razmišljamo kako bi Azra željela da se mi osjećamo i šta bi nju činilo sretnom... Majka pokušava i s vjerske strane da se smiri... Azra je s osmijehom na licu umrla i to nam daje snagu. Posljednja tri-četiri mjeseca je bila najsretnija i otišla je kada je bila najsretnija", rekao je njen brat, prenosi "Avaz".

Sestra preminule Alme Suljić se također oglasila na društvenim mrežama.

"Moje sunce, ponos, najbolja drugarica, savjetnik, najveća podrška, uzor i sve što sam htjela biti u životu. Sa tobom je otišao ogroman dio mene. Voli te tvoja seka zauvijek", napisala je u objavi.



Oglasio se i Crveni Križ FBiH na Facebook-u:
"Draga Alma, zauvijek ostat ćeš u našim srcima. Pamtit ćemo te po iskrenom osmijehu i dobru jer takva si i bila."



Niko ne nosi količinu boli kao majka koja izgubi svoje dijete, a majka Azre Spahić je uputila poruku za ove dvije djevojke na svom Facebook-u:

(Elmedina H.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.