16.8.2023. 11:13
0
Rediteljica Aida Begić: U svakom filmu normalno je bilo kada se ženi opali šamar
FOTO: N. Fazlić
Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, Sarajevo Film Festival obavijestio je svoju publiku i javnost da se danas, 16. avgusta, projekcije filmova Sarajevo Film Festivala neće održati. Također neće biti održane ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli.

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival na Festivalskom trgu organizirao je javni razgovor na temu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”. 

Na panelu o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govore filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman - rediteljica Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić. Razgovor moderira Nebojša Jovanović.

- U svakom filmu normalno je bilo kada se ženi opali šamar, to se vremenom promjenilo. Ja sam svjedok groznih seksističkih prizora kada sam još bila studentica. Svakom femicidu prethodi nasilje u porodici, to se ne dogodi tek tako. Mi imamo posla da promijenimo svijest žena i muškaraca. Kada se dogodi nasilje jako je teško pitati ženu: "Što si to sebi dozvolila". Tad krivimo žrtvu, moramo promijeniti pristup kako tretiramo ljude - rekla je Begić između ostalog, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.