17.10.2017. 16:30
0
Mirvad Kurić poručuje: Želimo zadržati fudbalsku reprezentaciju BiH u Sarajevu
Nakon što su posjetili stadion ''Asim Ferhatović Hase'', prestavnici Kantona Sarajevo, premijer Elmedin Konaković i ministar kulture i sporta Mirvad Kurić posjetili su stadion ''Grbavica'', gdje su ih dočekali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i predstavnici Fudbalskog kluba Željezničar.

Posjeta je organizirana povodom najave o izdvajanju sredstava za rekonstrukciju ovog sportskog objekta, u koji će Kanton uložiti najmanje 500.000 KM, a isti iznos će biti uložen i u rekonstrukciju stadiona ''Asim Ferhatović Hase''. Ulaganja se vrše s ciljem ispunjenja uvjeta koje propisuju međunarodna i evropska nogometna federacija FiFA i UEFA. 

- Zadovoljstvo mi je doći na Grbavicu gdje mogu svjedočiti da ljudi koji vode Željezničar razmišljaju ozbiljno i dugoročno. Sve ovo što su uradili na rekonstrukciji stadiona je dovelo reprezentaciju u Sarajevo. Uočili smo problem i odlučili da se kao vlada možemo uključiti u popravku terena koji dugo nije saniran. Vlada za to može izdvojiti minimalno 500.000 KM - izjavio je premijer Konaković nakon obilaska stadiona. 

Naglasio je da je Vlada KS i ranije razgovarala s čelnicima Željezničara i obećala pomoć kod izgradnje južne tribine stadiona ''Grbavica''. 

- Mi pri tom obećanju i ostajemo i već naredne sedmice ćemo imati sastanak. Kanton ima mogućnosti da pored ovih sredstava naredne godine podrži rekonstrukciju južne tribine, a nakon toga Grbavica bi postala jedan od funkcionalnijih stadiona u BiH. Prepoznali smo ovaj projekt kao jedan od prioriteta i mislim da ćemo pomoći ljudima koji vode sarajevske klubove - ističe Konaković. 

Ministar Kurić smatra da u posljednjih dvadestak godina nije bilo ovakvih projekata rekonstukcije koji bi trebali početi početkom 2018. godine. 

- Mislim da u projekte rekonstrukcije stadiona treba da se uključi Federacija i država. Ovo je apel, ne samo za pomoć, nego i da rade posao za koji su plaćeni i da nastoje poboljšati uvjete. Želja sviju nas je bila da reprezentacija igra u Sarajevu, a zalaganjima uprave Željezničara i načelnika Koldže u tome smo uspjeli. Interes nam je da ovdje zadržimo reprezentaciju i da stvorimo najbolje uvjete za međunarodne takmičenja - rekao je Kurić. 

Načelnik Koldžo zadovoljan je ''brzim odgovorom'' Vlade KS, koja je prepoznala napore da se reprezentacija dovede i zadrži na ''Grbavici''. 

- Poslije apela koji sam uputio prije petnaestak dana drago mi je što se Vlada KS odazvala. Do sada je naša Općina jedina pomagala projekt ''Grbavice'', a sada imamo pomoć Kantona. Nisam bio na Koševu, ali drago mi je što će Vlada pomoći oba sarajevska prvoligaša, jer većina nas nije zadovoljna nivoom na kojem se naš fudbal trenutno nalazi, a od svega će koristi imati i naša reprezentacija - objašnjava Koldžo.

Direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak podvlači da je ovo tek početak razgovora i saradnje Kantona Sarajevo i FK Željezničar

- Mi znamo u šta ćemo uložiti ova sredstva. U interesu nam je da se napravi teren, južna tribina i da se pokrije istočna tribina. Pozivamo još jednom sve nivoe i institucije vlasti da se uključe u ovaj projekt, jer ne trebamo propustiti šansu da zadržimo reprezentaciju BiH u Sarajevu - zaključio je Šiljak.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.