15.9.2023. 13:20
0
Objavljena lista država s najviše fudbalskih prvaka u ovom stoljeću, Bosna i Hercegovina pri vrhu
Jedna evropska država u ovom je stoljeću imala čak 11 fudbalskih prvaka države.

Vrlo zanimljiva lista pojavila se na Redditu, gdje je jedan korisnik te društvene mreže izdvojio prvake evropskih fudbalskih liga od 2000. godine do danas.

Odnosno, napravio je grafikon prema podatku koliko je koja država u ove 23 godine dala različitih prvaka.

Kao što dobro znamo, Bosna i Hercegovina je dala sedam prvaka od 2000. godine do danas. Rekorder Zrinjski čak je 8 puta bio prvak, Željezničar pet puta, Sarajevo četiri, Široki Brijeg i Borac Banjaluka dva puta, Leotar i Modriča po jednom

Najraznovrsnije na sjeveru

Na prvom mjestu tako se našla Švedska, koja je dala čak 11 različitih prvaka, a posebno je zanimljivo bilo od 2000. do 2011. godine, kad ih je bilo čak devet, prije nego je Malmö neko vrijeme krenuo dominirati. No, sad je ponovno konkurencija na sjeveru Europe vrlo izjednačena.

Ako vas zanima, tih 11 klubova prvaka Allsvenskan lige su Halmstads BK, Hammarby, Djurgardens, Malmö, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar, AIK, Helsinborgs, Norrköping i Häcken.

Četiri lige dale su po devet različitih prvaka, a to su Mađari te Kazahstan, Latvija i Sjeverna Makedonija. Od jačih liga, svakako je najviše prvaka dala Francuska, čak osam, unatoč dužem periodu dominacije Lyona pa onda i PSG-a. Osam različitih prvaka dali su također Republika Irska, Finska, Albanija i Andora.

Hrvatska četiri, kao recimo Portugal, Grčka i Švicarska, dok je najmanje klubova slavilo u Ukrajini, Škotskoj i Srbiji, samo po dva.

Od jačih liga vrijedi spomenuti da je Engleska imala šest različitih prvaka, kao i Italija, dok su Njemačka, Nizozemska i Španjolska dali po pet, navodi N1.

(Mubina Lj.I.)

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.