17.11.2023. 8:27
0
Novo ime u stručnom štabu FK Željezničar: Trenersku licencu stekao u Nogometnom savezu Italije
FOTO: Adem Ćatić/fkz.ba
Nogometaši Željezničara reprezentativnu pauzu žele iskoristiti kako bi se dodatno konsolidovali, ali prije svega navikli na rad sa novim šefom struke. To je trener iz Saudijske Arabije Abdulhakeem Al-Tuwaijri koji je uoči meča sa FK Borac preuzeo ekipu.

Nije zbog papirologije mogao biti na klupi, no na Grbavici vjeruju da će se to desiti već u narednom kolu protiv Posušja.

Sa trenerom iz Saudijske Arabije isti dan je stigao i još jedan član stručnog štaba. Radi se o Italijanu Carlu Luci Guerri koji posjeduje desetogodišnje iskustvo iz oblasti fizičke spreme nogometaša, a radio je čak u Evertonu i Napoliju.

Ipak, tu nije kraj novajlijama u stručnom štabu kluba sa Grbavice. Početkom ove sedmice klubu se priključio i Italijan Leonardo Capristo. On je na startu trenerske karijere radio sa omladincima, a stekao je i UEFA B trenersku licencu pri Nogometnom savezu Italije, prenosi SportSport.

Zanimljivo da je radio i i slavnom Interu, doduše omladincima, ali i SG Arese, također italijanskom klubu. Obavljao je ulogu video analitičara.Dio karijere proveo je i u Švedskoj gdje je radio sa omladincima BK Astrio, te Halmstad BK, a naveo je da je zadužen za video analize, te samo pripremanje treninga u saradnji sa glavnim trenerom. Očigledno da je bio želja trenera iz Saudijske Arabije, te će sada početi saradnju u Premijer ligi naše zemlje.

U jednom intervju prije dvije godine naveo je da je kao mlad morao završiti igračku karijeru zbog povreda, imao je samo 21 godinu, te se više i nije vidio u nogometu. Gubio je nadu, no ipak stvari su se promijenile i opet se vratio nogometu. Za početak je radio kao trener u ženskom klubu.

"Moja san je raditi u Italiji, navijač sam Milana", govorio je tada Capristo.

Guerra je već stigao u Sarajevo i priključio se Plavima, a ko će ostati od trenera koji su radili sa Nerminom Bašićem još uvijek sa Grbavice nisu potvrdili.

Podsjetimo, nakon reprezentativne pauze Plavi će ugostiti HŠK Posušje. Susret će prema svemu sudeći biti odigran naredne nedjelje, ali zvanične potvrde još uvijek nema. Željezničaru se tri boda nameću kao imperativ u navedenom meču, a novi stručni štab svakako raduje da će na raspolaganju imati sve nogometaše.

FK Željezničar nakon 14 kola ima tek 18 bodova i ne može to zadovoljiti armiju navijača. Isti očekuje da se ekipa već na zimu kvalitetno pojača, te uključu u borbu za Evropu. Biće to ipak teško, posebno zbog igara u gostima gdje Plavi u sedam utakmica nisu uspjeli do bodova.Svaki put su meč napustili pognute glave, a tako je bilo i proteklog vikenda u Banjoj Luci. Imali su 2:2 do sudijske nadoknade, a onda primili 'jeftin' pogodak te ponovo upisali poraz. Očekuje se što skorije održavanje Skupštine kluba, koja će sigurno morati dati brojne odgovore.

Govorit će se i o budućnosti kluba, te mogućim investitorima o kojim se odavno već priča. Aktuelni su oni iz Saudijske Arabije, što govori i odlazak novog stručnog štaba koji je poprilično kvalitetno plaćen, a šta će od svega biti ostaje da se vidi.

(Aldin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.