4.4.2024. 14:55
0
Marko Topić uputio otvoreno pismo predsjedniku Vici Zeljkoviću i digao naciju na noge: "Pitam vas - Ko će snositi odgovornost za sve ovo?"
Marko Topić, biviši bh. nogometni reprezentativac, uputio je otvoreno pismo Vici Zeljkoviću, predsjedniku N/FSBiH nakon još jednih neuspjelih kvalifikacija. Pismo prenosimo u cjelosti.

”Pišem Vam ovo otvoreno pismo povodom dešavanja oko nogometne reprezentacije BiH. Posljednjih četrnaest mjeseci bilo je izuzetno turbolentno u N/FS BiH. Nije bilo uspona i padova kako se kod nas kaže, nego je bilo samo – padova. Mali osvrt na sve sto se događalo od januara 2023. godine. U prvom mjesecu pomenute godine nije produžen ugovor sa Ivaylom Petevom, tadašnjim selektorom. Na mjesto šefa državnog tima postavlja se Faruk Hadžibegić. U junu iste godine smijenjen je nakon samo četiri utakmice. U augustu 2023. godine imenuje se novi selektor Meho Kodro, a već u septembru, nakon dvije utakmice, je smijenjen. Onda se za selektora bh. tima imenuje – Savo Milošević. Cilj koji je postavljen pred njega je bio da u četiri preostale utakmice kvalifikacija uigra ekipu i pripremi je za utakmicu/e baraža. Sve ove odluke su donesene jednoglasno od Vas i od odgovornih ljudi iz N/FS BiH. Sa novim selektorom Miloševićem u četiri utakmice kvalifikacija imamo pobjedu protiv Lihtenštajna 2:0, pa onda tri uzastopna poraza: Portugal 0:5, Luxemburg 4:1, Slovačka 1:2”, naglašava Topić.

Potom se osvrnuo na utakmicu dodatnih kvalifikacija koja je nudila mogućnost plasmana na Euro.

”U martu 2024. godine četvrti uzastopni poraz u baraž utakmici protiv reprezentacije Ukrajine u Zenici. Nažalost, neodlazak reprezentacije BiH na naše prvo Evropsko prvenstvo koje će se održati u Njemačkoj. Vi kao predsjednik N/FS BiH na prese konferenciji 29. septembra 2023. godine ste rekli – citiram: ‘Stojim iza svih svojih odluka koje donosim ili donosimo”, kraj citata. Na istoj prese konferenciji ste naglasili: ‘Sportski direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović radi odličan posao’, a to vidimo iz priloženog kako radi”, potcrtava Topić.

Bivši napadač bh. reprezentacije osvrnuo se i na pad Zmajeva na ranking listi.

”Od decembra 2022. godine do danas smo na FIFA-inoj ljestvici pali sa 57. na 74. mjesto. Prestigle su nas nogometne velesile kao sto su Jordan, Uzbekistan, Kongo, Burkina Faso, Jamajka, Panama…Poslije poraza od reprezentacije Ukrajine prošle su dvije sedmice, a niko iz N/FS BiH na čelu sa Vama ne izlazi pred javnost, što je sramotno. Pitam vas – Ko će snositi odgovornost za sve ovo? Vrijeme je da svi Vi koji ste odgovorni za ove blamaže i katastrofalno stanje u kojem se nalazi N/FS BiH preuzmete odgovornost. Isto tako, krajnje je vrijeme da u N/FS BiH šansu dobiju osobe koje vole Bosnu i Hercegovinu, osobe koje vole našu reprezentaciju, bivši reprezentativci i oni koji se razumiju u nogomet. Ovo sve nabrojano sigurno ne ispunjava niti jedan od Vas koji ste trenutno u N/FS BiH i obnašate raznorazne funkcije”, istakao je Topić.

Na kraju je istakao.

”Kod nas šansu za posao u N/FS BiH dobivaju samo podobni i osobe koje nemaju svoje mišljenje. Da nije tako kako pišem, sve odluke koje ste donijeli ne bi bile – jednoglasne. Također, UEFA i FIFA striktno zabranjuju mješanje politike u nogomet”, zaključio je Topić.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.