Sardina iz konzerve nije rijetkost na našim trpezama, ali da biste u potpunosti uživali u ovoj ribi onda je morate pripremiti sami, a naš kuhar ima jednostavan recept!
Sastojci:
500 g sardina
100 ml soka od limuna
1 kašika origana
30 ml maslinovog ulja
4-5 češnjeva bijelog luka
biber
so
svježi peršun
U ribarnicama često možete naći svježu sardinu, ili srdelu, pa ne razmišljajte mnogo ako je budete u mogućnosti kupiti. Zamolite samo da vam je očiste.
Unutrašnjost ribica blago posolite pa ih poredajte u tepsiju. U veću zdjelu uspite limunov sok i maslinovo ulje, pa dodajte origano, sitno nasjeckani bijeli luk i svježi peršun. Posolite i pobiberite, pa dobro izmiješajte i sa ovom marinadom prelijte sardine.
Tepsiju stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Ovako pripremljenim sardinama nije potreban neki poseban prilog, ali kuhani krompir i blitva uvijek mogu uz ribu. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.