Želite li ribu na malo drugačiji način, onda sa pohovanjem nećete pogriješiti. Osim što može biti sjajan ručak, pohovanu ribu s povrćem možete poslužiti i kao mezu.
Sastojci:
500 g fileta bakalara
300 g brokule
mješavina začina
biber
smjesa za poh:
250 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
10 ml sirćeta
150 ml vode
200 ml mlijeka
1 jaje
so
Naš kuhar je ovog puta koristio bakalar, ali za ovaj recept možete koristiti filete ribe koje god želite, ili koju nađete u ribarnici. Ribu najprije dobro operite, pa još bolje posušite. Filete, potom, isijecite na zalogaje ili na trakice. Pospite ih mješavinom začina i biberom, pa ostavite sa strane.
Također, umjesto brokule možete koristiti neko drugo povrće. Koje isto tako trebate isijeći na sličnu veličinu kao i ribu. Začinite i ostavite sa strane.
Zatim, pripremite smjesu za poh. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivom, pa ulijte „mokre“ sastojke: sirće, vodu i mlijeko. Umutite jaje sa malo soli, pa i to dodajte u smjesu i sve dobro izmiješajte.
Zagrijte veću količinu ulja, pa komade ribe dobro uvaljajte u smjesu za poh te ih pažljivo spuštaje u ulje. Pržite ih par minuta sa obje strane. Gotove pohovane zalogaje vadite na papirni ubrus i ostavite da se ocijede. Isto učinite i sa povrćem. Sve poslužite uz omiljeni umak i uživajte u hrskavim zalogajima. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.