22.5.2016. 16:06
0
Otkrivena četiri gena koja utiču na oblik i širinu ljudskog nosa
Od toga, GLI3, Pax1 i DCHS2 su geni koji su odgovorni za širinu nosa, širinu nozdrvi i oblik vrha nosa dok je gen RUNX2 "zadužen" za rast nosne kosti

Istraživači Univerziteta College London (UCL) tvrde kako su otkrili četiri gena koja utiču na oblik i širinu ljudskog nosa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njihovom istraživanju rađenom na 6.000 ljudi, naučnici su otkrili da su četiri gena: DCHS2, RUNX2, GLI3 i Pax1 "odgovorni" za širinu i oblik nosa. Od toga, GLI3, Pax1 i DCHS2 su geni koji su odgovorni za širinu nosa, širinu nozdrvi i oblik vrha nosa, dok je gen RUNX2 "zadužen" za rast nosne kosti. 

Na osnovu DNK uzoraka stanovnika iz latinskih zemalja: Brazila, Kolumbije, Čilea, Meksika i Perua te stanovnika Evrope, Indijaca i Afrikanaca, analizirane su crte lica te genetika ispitanika.

Glavni autor studije Kaustubh Adhikari tvrdi da se ljudski nos, osim gena, oblikuje i prema klimi, jer reguliše temperaturu i vlažnost zraka. 

"Prepoznavanje gena koji utiču na oblik nosa pruža nam nove alate da ispitamo ovo polje, kao što je evolucija lica. Također, ovo nam može pomoći da istražujemo genetske poremećaje poput onih koji izazivaju abnormalnosti na licu", rekao je Adhikari.


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.