17.1.2024. 12:31
0
Apple prestigao Samsung, postao najveći svjetski proizvođač telefona
FOTO: ilustracija
Prema podacima Međunarodne podatkovne korporacije (IDC), svaki peti prodani mobitel prošle godine bio je marke Apple. Prvi put ikad Apple je zauzeo prvo mjesto po broju prodanih mobilnih uređaja, prenosi BBC. To mjesto je već dvanaest godina pripadalo Samsungu.

Apple je prošle godine prodao preko 234 miliona mobitela, i to uprkos rastućim regulatornim izazovima i sve većom konkurencijom koju u Kini predstavlja Huawei. Huawei je nedavno počeo proizvoditi vlastite čipove, nakon što im je SAD zabranio koristiti tehnologiju zbog navodne opasnosti koju predstavlja za američku nacionalnu sigurnost.

Samsung je i dalje blizu Applea s 19.4% udjela u ukupnom tržištu, ali je pretrpio velik pad. Konkurenciju mu predstavljaju povoljniji uređaji kineskih proizvođača Xiaomi, OPPO i Transsion.

IDC izvještava da je prošle godine prodano gotovo 1.2 milijarde pametnih telefona, što je pad od više od 3% u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari predviđaju da će se tržište oporaviti ove godine.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.