25.1.2024. 15:06
0
Japan postao peta zemlja koja je stigla do površine Mjeseca
Japan je postao peta zemlja čija je svemirska letjelica sletjela na površinu Mjeseca, čime se pridružila globalnoj svemirskoj utrci u novoj eri istraživanja Zemljinog satelita.

Pokušavajući spustiti letjelicu unutar 100 metara od ciljane tačke, Japan je pokrenuo misiju testiranja tehnologije preciznog slijetanja na Mjesec, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Misija dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila letjelicu bez posade u blizini mjesečevog južnog pola i u vrijeme kada je Kina, kao vodeća svemirska sila, Mjesec učinila centralnim dijelom svojih ambicija, pišu svjetski mediji.

Japan se nada da će vratiti povjerenje u svoju svemirsku tehnologiju nakon brojnih neuspjeha, ističe AP, ukazujući da se svemirska letjelica koju je dizajnirala japanska kompanija srušila tokom pokušaja slijetanja na Mjesec u aprilu, a nova vodeća raketa nije uspjela svoje debitantsko lansiranje u martu.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.