26.8.2023. 17:38
0
Max Verstappen superiorno do pola na svom terenu
Dvostruki svjetski šampion Max Verstappen startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Holandije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.Vozač Red Bulla je na stazi „Zandvoort“ upisao osmu pobjedu u kvalifikacijama ove sezone, i to u promjenljivim uslovima, sa nešto više od pola sekunde prednosti u odnosu na Landa Norisa u McLarenu.

Vozač Red Bulla je na stazi „Zandvoort“ upisao osmu pobjedu u kvalifikacijama ove sezone, i to u promjenljivim uslovima, sa nešto više od pola sekunde prednosti u odnosu na Landa Norisa u McLarenu, prenosi N1.

Najbolji među ostalima bio je vozač Mercedesa George Russell, koji je bio nešto manje od dvije desetinke iza Norrisa.

Kvalifikacije na domaćem terenu aktuelnog šampiona u potpunosti su protekle baš u znaku Verstappena, koji nije dozvolio nikakvo iznenađenje, iako su mu pojedini vozači prijetili. Najviše je to činio Norris, koji i jeste na kraju bio najbliži vozaču Red Bulla, ali nije uspio da ga ugrozi.

Russell je do treće pozicije stigao u samom finišu, pretekašvi za oko desetinku Alexandera Albona u Williamsu, koji je iza sebe ostavio dvostrukog svjetskog šampiona Fernanda Alonsa i vozača Ferrarija Carlosa Sainza juniora. Sedmi je bio Serhgio Peres u drugom bolidu Red Bulla i vozača McLarena Oscara Piastrija, dok je peti startni red rezervisan za vozače koji su izazvali crvene zastavice tokom kvalifikacija – Charles Leclerc  i Logan Sargent.

Amerikanac je prvo iznenadio plasmanom u posljednji dio kvalifikacija, da bi potom napravio početničku grešku, pošto se okrenuo na stazi i potom udario u ogradu. Samo četiri minuta pošto je akcija na stazi nastavljena, došlo je do novog prekida, kada se Leclerc parkirao pored staze, čime je samo nastavljena agonija Ferrarija.

I dok je Sargent bio prijatno iznenađenje drugog dijela kvalifikacija, za neprijatno se postarao sedmostruki svjetski šampion Lewis Hamilton, koji je bio tek 13. i to pošto ga je usporio Yuki Tsunoda u bolidu Alfa Taurija. Prvi ispod crte bio je vozač Aston Martina Lance Stroll, ispred Pierrea Gaslyja u Alpinu, Hamiltona, Tsunode i vozača Haasa Nica Hulkenberga.

(Elmedina H.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.