29.10.2023. 11:04
1
Žestok sukob u studiju Mensura Peljte i Iron Pukija: "Nisi u karijeri im'o 24 runde; Trenutno sam najbolji bokser. To pokazuju svjetske rang liste"
Nekadašnji bokser Mesnur Peljto i sadašnji Edin Puhalo imali su tv duel na FACE televiziji u kojem se vodila rasprava na temu: “Ko je najbolji bokser Bosne i Hercegovine svih vremena”.

Puhalo je u uvodnim minutama emisije obrazlagao zašto misli da je pokraden u borbi za WBA titulu protiv Firata Arslana.

U nastavku je od Peljte zatraženo da komentariše te tvrdnje, ali bivši bh. bokser želio je dati obrazloženje za drugu temu.

“Moj dolazak u studio je povodom moje objave na društvenim mrežama. Najviše sam ogorčen na medije, koji su prenosili da je Edin Puki Puhalo najbolji boksač u BiH. Treba se vratiti na pionirske dane, kada su postojali drugi boksači, prolijevali krv i znoj da bi promovirali tada najmlađu zemlju. Pionir profesionalnog boksa u BiH je Mensur Peljto. Ja sam donio profesionalni boks u BiH. Prvi licencirani profesionalni bokser u BiH”, naveo je i nastavio:

“Odmah poslije rata 1996. ili 1997. mi smo bili u profesionalnog boksa, a prešli smo iz olimpijskog odnosno amaterskog boksa. Ćatić, Skomorac, Josipović i Fetahović… Tada sam odlazio na prevenstva pod zastavom Austrije. Jer nije se moglo nastupati pod zastavom BiH. Meni nije problem kad se neko precijeni, nego kad se potjecnjuju drugi. Postoji cijela plejada boksera”, ispričao je Peljto.

Puhalo se kratko ubacio u izlaganje Peljte, rekavši da je boksao u slabijom organizaciji od njegove.

“Tvoja organizacija je slabija” kazao je Puhalo.

Zatim je Peljto opet nastavio:

“Nećemo da upadamo u riječ. Moja organizacija UBF u kojoj sam se borio je 2000. godine, ti si bio dječak. Protiv Larryja Prathera sam se borio, pobijedio sam prvaka Amerike u 12 rundi. U kategoriji iznad za istu verziju prvaka su se borili Evander Holyfield i Lennox Lewis. Ne treba omalovažavati tu verziju. Mediji ne trebaju omalovažavati. Ne smije da se umanji vrijednost Redžovića, Poturka i drugih”

Onda se i popularni Iron Puki obratio Peljti.

“Ja vas ne spominjem ni po lošem, a ni po dobrom. Naravno da ste u svoje vrijeme bili najbolji, u ovo vrijeme ja sam najbolji. Najrelevantnije svjetske rang liste to pokazuju. Ja bi volio da mi donesete listu na kojoj ste bili izazivač” kazao je Puki.

Peljto mu je kratko odgovorio:

“Dovoljno je ući na You Tube”

Zatim je ponovo Puki nastavio.

“Pustite vi You Tube. Uđite na stranicu svjetske liste. WBA, WBC, WBO, IBF, ako donesete papir da ste vi bili izazivač ili neko od tih vaših, ja ću se prestati baviti boksom”

Puhalo zatim uzima telefon i kaže:

“Koje godine ste bili daj da nađemo”

Peljto opet nastavlja:

“Edine, ti si imao rundi u cijeloj karijeri, kao ja u posljednja dva meča. Ja sam imao 24 runde u dva meča, za interkontinentalnu i svjetsku titulu. Ti ukupno u karijeri nisi imao 24 runde”

Puki zatim odgovara.

“Evo sad ćemo naći, 71 rundu sam imao”

Onda je Peljto kazao da je Puhala podržao na početku karijere.

“Edin je dijete, kojem sam ja napravio prvih pet do šest borbi. Pomagao sam mu da iz težišta tijela pojaača kroše i vjerovao u njega. Odjednom je otišao od mene”.

Imao je Puhalo i sarkastičan odgovor i na ovu izjavu Peljte.

“I besplatno sam boksao?” kazao je.

“Nisi samo ti, četiri hiljade djece u Kantonu Sarajevo Peljto je trenirao, neko je zahvalan od njih, ako ti nisi” zaključio je nekadašnji bokser Mensur Peljto.



(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.