14.11.2023. 16:10
0
Šta se sve dešavalo prije fizičkog obračuna Puhala i Redžovića? - Iron Puki "Smiješan" bokser ili je samo sujeta kolega?
FOTO: screenshot
Vijest o fizičkom obračunu u prostorijama zgrade Općine Centar bivšeg boksera Adnana Redžovića i boksera Edina Puhala zvanog Iron Puki nekoliko dana je tema broj 1 u bokserskim krugovima ali u bh. društvu. Neko vrijeme traje trakavica između boksera i bivših boksera. Šta se dešavalo prije ovog sukoba u kome je Iron Puki prijavio Adnana Redžovića te je isti priveden?

Sukob je izbio nakon potpisivanja ugovora kojim sarajevska Općina Centar nagrađuje uspješne sportiste.

Iron Puki je nedugo nakon sukoba snimio i video u kome govori ko ga je i kako udario. 

Puki je najavio i da očekuje da će nadležne institucije procesuirati napad na njega i da je ovo sramota za bh. boks.

Adnan Redžović je prije privođenja za Faktor iznio svoju stranu priče. 

"Ja sam krenuo izaći iz sale prvi da se ne sretnem s njim. Prije toga sam dobijao prijetnje od njega, njegove žene. I prvi sam izašao. On je išao za mnom, kao da je htio nešto. Sreli smo se dole, riječ po riječ... Mislio sam da će me udariti, napravio je takvu gestu ramenom. Ja sam ga odgurnuo od sebe. Možda sam ga udario dlanom, šamar", rekao je Redžović. 

Dodao je da se od ranije Puhalo, njegova žena, svastika svađaju sa svima koji ne misle kao oni, da psuju, te prijete ljudima.

"Problem je oko sporta, ali su ga prebacili na psovke, vulgarne riječi", riječi su Redžovića.

O ovom sukobu smo razgovarali sa bh. kikbokser Mesudom Selimovićem.

"Ja sam također iz medija saznao šta se dogodilo. Siguran sam da nije onako kako ovaj (op.a. Edin Puhalo) piše da jest, da ga je Adnan Redžović udario s leđa i tako to. Ako je to Adnan i uradio, a nisam siguran jer se nisam čuo s njim, mislim da je to bilo iz razloga velikih provokacija i svega onoga što ovaj lik radi Redžoviću. Također, njegova supruga i čini mi se svastika, od žene sestra, stalno upućuju prijetnje i Redžoviću i njegovoj supruzi. Moram da se čujem sa Adnanom pa da budem siguran u ono što pretpostavljam, tako da u ovom momentu ne znam stvarno da li je to Adnan uradio i na takav način, jer ovaj je spreman na sve. Kada je spreman kupiti 20 borbi, isto tako je i spreman da ovako ovo iscenira i napravi", kazao nam je ranije Selimović.

Govoreći o Puhalu kao bokseru, govori da je on "nikakav bokser". 

"On nikada nije bio državni prvak, niti član reprezentacije i odjednom je neki evropski, svjetski prvak. Znači nema onaj put i putanju kojom ide jedan bokser da bi bio uspješan", zaključio je još ranije u razgovoru za Source Mesud Selimović.

Pitali smo i bivšeg bh. boksera i svjetskog prvaka Mensura Peljtu za komentar o svemu što se dešavalo između Iron Pukija i Adnana Redžovića. Kratko je kazao da je šokiran i bez komentara. 

„Šokiran sam i bez komentara... Znam da prefiks plemenite vještine zaslužuje respekt i poštovanje, radije bih pričao o boksu...“, kazao je kratko Peljto za Source. 

Kada je kulminiralo? Bh. borcima je bilo preko glave „šampiona“ Edina Puhala

Bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, u junu ove godine pobijedio je u Njemačkoj 42-godišnjeg Francuza Sirila Makiadija tehničkim nokautom u trećoj rundi. Mnogima se učinilo da je Puhalo „lako“ došao do pobjede. Oglašavanje na društvenim mrežama kulminiralo kada je zaključak izveden da je Edin Puhalo dolazio do pobjeda „na prevaru“. 

Bokser Edin Puhalo došao je do nove lagane pobjede u profesionalnoj karijeri. Francuz Siril Makiadi je u trećoj rundi doslovno odustao od borbe i Iron Puki je stigao do novog trijumfa, piše tada Sportsport.ba. Do tada niko od bh. boraca nije želio izlaziti u javnost i prozivati ovog boksera. Prvi je odlučio progovoriti upravo Adnan Redžović.



"Da li je ovo moguće? FACE TV, ovdje treba SIPA i Federalni MUP da se uključe u ove prevare, a ovaj Marijan (Mijajlović) i selektor Guska (Hamid) su tako jeftini ili pojma nemaju o ovom sportu", napisao je Redžović na zvaničnom Facebook nalogu.

Mišljenje bh. boksera Adnana Redžovića dijele mnogi poznati borci iz naše države.

"Ovo je sramota bh. sporta", komentar je boksera Elvira Šendra. 

Pukijeva pobjeda smiješna je i Dženanu Poturku koji ne može da vjeruje šta se dešava, a i Ahmed Krnjić.

"Kriminal u sportu. Stop prevarama i namještenim mečevima. Laganje publike, naroda, sponzora i države", poruka je člana One Championshipa Krnjića.

Ranije je Damir Beljo imao medijska prepucavanja s Pukijem. Javno je govorio kako je bokser iz Sarajeva obična prevara i da je dokaz tome činjenica da nikada nije bio prvak države. Beljo je pozvao Puhala da u ringu pokaže sav svoj talenat i spreman je bio boksati bez ijedne marke. To je Puhalo odbio, a kasnije je potvrdio u programu Face TV-a da nije želio bez novca. 

Oglasio se MUP KS: Novi detalji o sukobu Irona Pukija i Adnana Redžovića

O incidentu u zgradi Općine Centar oglasio se i MUP Kantona Sarajevo.

„Dana 13. novembra 2023. godine u 17 sati, policijski službenici PU Centar uhapsili su A.R., rođen 1977. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda. Osumnjičeni je upotrebom fizičke snage prethodno istog dana nanio teške tjelesne povrede E.P. iz Sarajeva, konstatovane na UKC u Sarajevu. Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a 46-godišnjak je predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.“,  saopšteno je iz MUP-a KS.

Nekadašnji bokser Mensur Peljto i sadašnji Edin Puhalo imali su prije dvije sedmice tv duel na FACE televiziji u kojem se vodila rasprava na temu: "Ko je najbolji bokser Bosne i Hercegovine svih vremena". 

Iako je tv duel počeo tematikom koja je vezana za meč u kojem je kako sam Puhalo navodi oštećen, Peljto je ipak želio dati obrazloženje na neku drugu temu. 

“Moj dolazak u studio je povodom moje objave na društvenim mrežama. Najviše sam ogorčen na medije, koji su prenosili da je Edin Puki Puhalo najbolji boksač u BiH. Treba se vratiti na pionirske dane, kada su postojali drugi boksači, prolijevali krv i znoj da bi promovirali tada najmlađu zemlju. Pionir profesionalnog boksa u BiH je Mensur Peljto. Ja sam donio profesionalni boks u BiH. Prvi licencirani profesionalni bokser u BiH”, naveo je i nastavio:

“Odmah poslije rata 1996. ili 1997. mi smo bili u profesionalnog boksa, a prešli smo iz olimpijskog odnosno amaterskog boksa. Ćatić, Skomorac, Josipović i Fetahović… Tada sam odlazio na prevenstva pod zastavom Austrije. Jer nije se moglo nastupati pod zastavom BiH. Meni nije problem kad se neko precijeni, nego kad se potjecnjuju drugi. Postoji cijela plejada boksera”, ispričao je Peljto na Face TV. 

Puhalo se kratko ubacio u izlaganje Peljte, rekavši da je boksao u slabijom organizaciji od njegove.

“Tvoja organizacija je slabija
” kazao je Puhalo.

Zatim je Peljto opet nastavio:

“Nećemo da upadamo u riječ. Moja organizacija UBF u kojoj sam se borio je 2000. godine, ti si bio dječak. Protiv Larryja Prathera sam se borio, pobijedio sam prvaka Amerike u 12 rundi. U kategoriji iznad za istu verziju prvaka su se borili Evander Holyfield i Lennox Lewis. Ne treba omalovažavati tu verziju. Mediji ne trebaju omalovažavati. Ne smije da se umanji vrijednost Redžovića, Poturka i drugih.” 

Onda se i popularni Iron Puki obratio Peljti.

“Ja vas ne spominjem ni po lošem, a ni po dobrom. Naravno da ste u svoje vrijeme bili najbolji, u ovo vrijeme ja sam najbolji. Najrelevantnije svjetske rang liste to pokazuju. Ja bi volio da mi donesete listu na kojoj ste bili izazivač” kazao je Puki.

Peljto mu je kratko odgovorio:

“Dovoljno je ući na You Tube”

Zatim je ponovo Puki nastavio.

“Pustite vi You Tube. Uđite na stranicu svjetske liste. WBA, WBC, WBO, IBF, ako donesete papir da ste vi bili izazivač ili neko od tih vaših, ja ću se prestati baviti boksom”

Peljto odgovara: “Pa jesam, bio sam”

Puhalo zatim uzima telefon i kaže:

“Koje godine ste bili daj da nađemo”

Peljto opet nastavlja:

“Edine, ti si imao rundi u cijeloj karijeri, kao ja u posljednja dva meča. Ja sam imao 24 runde u dva meča, za interkontinentalnu i svjetsku titulu. Ti ukupno u karijeri nisi imao 24 rudne”


Puki zatim odgovara.

“Evo sad ćemo naći, 71 rundu sam imao”

Onda je Peljto kazao da je Puhala podržao na početku karijere.

“Edin je dijete, kojem sam ja napravio prvih pet do šest borbi. Pomagao sam mu da iz težišta tijela pojaača kroše i vjerovao u njega. Odjednom je otišao od mene”

Imao je Puhalo i sarkastičan odgovor i na ovu izjavu Peljte.

“I besplatno sam boksao?” kazao je.

“Nisi samo ti, četiri hiljade djece u Kantonu Sarajevo Peljto je trenirao, neko je zahvalan od njih, ako ti nisi” zaključio je nekadašnji bokser Mensur Peljto.

Video pogledajte OVDJE. 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.