8.7.2023. 22:29
1
Šta zaista znači kada nam kažu da postoji deset posto šansi da će padati kiša?
Ukoliko i vi ovih dana želite da nadmudrite meteoalarm, spremite se na iznenađenje.

Kada vidite na ekranu da postoji 10 ili 50 posto mogućnosti da će padati kiša, to zapravo ne znači to. Vjerovatnoća za izračunavanje padavina zapravo opisuje kolike su šanse za kišu u bilo kojem trenutku na određenoj površini.

Naime, 10% ili 50% ne znači 10 ili 50 posto šanse za kišu nego će na 10 posto određene teritorije pasti kiša. Drugim riječima, kada neko kaže da postoje tolike i tolike šanse za kišu sutra – kada za padavine postoji 50 posto šansi, to ne znači da je vjerovatnoća od jedan od dva posto da ćete pokisnuti.

Za uvriježeno shvatanje vremenskih prilika zaslužna je javnost koja vjeruje da kada meteorolozi kažu da postoji 80 posto šansi za kišu, da je vjerovatnoća da se kiša sruči na njih 80 posto. Pa kad se to ne dogodi, gledaoci krive meteorologe.

Ono što mnogi ne znaju, a bitan je faktor koji nedostaje u shvatanju vjerovatnoća padavine jeste površina. Kako kažu u Nacionalnoj službi za vrijeme (NWS) u Houstonu, vjerovatnoća za izračunavanje padavina (PoP) zapravo opisuje kolike su šanse za kišu u bilo kom trenutku na određenoj površini, piše gizmodo.com, prenosi telegraf.rs.

Matematička formula kaže: vjerovatnoća padavine (PoP)= CxA, gdje je C vjerovanje da će doći do padavina negdje u prognoziranoj oblasti, a A je dio područja koji će dobiti mjerljive količine padavina, ako se uopće dese.

Ovo je objašnjenje: koristeći različite modele i podatke, meteorolog će razmatrati kolike su šanse da se kiša dogodi negdje u prognoziranoj oblasti i odredi koliki dio te oblasti ima šanse za kišu. Za Nacionalnu vremensku službu (NWS) to može da znači veliku površinu. Na primjer, ako su meteorolozi sigurni da će 100 posto padati kiša u donjoj trećini oblasti i 100 posto sigurni da je neće biti u gornjoj trećini, onda će šanse za kišu u cijelom području biti 30 posto.

To se rijetko dešava, ali u većini slučajeva, prognozer kombinira stepen vjerovatnoće i pokrivenost područja. Ako je prognozer samo 50 posto siguran da će doći do padavina i očekuje to, a to se ne dogodi, a kiša se očekuje na 80 posto oblasti, vjerovatnoća za padavine je 40 posto.

Voditelji vremenske prognoze vas ne lažu ako svakodnevno govore da za kišu postoji 50 posto šansi, a ona ne pada – to znači da možda kod vas ne pada, ali da u drugoj oblasti, koja nije u vašem vidnom dometu, pada svakoga dana, piše Nova.rs.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.