14.7.2023. 8:55
0
Turista sve više, a koliko mi sami obilazimo Bosnu i Hercegovinu?
FOTO: BHRT
Sezona godišnjih odmora uveliko je počela. Turističkih vaučera u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, po svemu sudeći, neće biti. Bilježimo sve veći broj turista i u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Neumu... Dolaze li nam strani turisti i koliko mi sami obilazimo Bosnu i Hercegovinu?

Neum svake godine bilježi sve bolje turističke rezultate. Špic sezone je nekoliko godina unazad uvijek popunjen. Predsezona i postsezona u ovoj godini za 30 posto su bolji nego prethodne godine. Preovladavaju domaći turisti.

"Što se tiče hotelskih kapaciteta tu su 70% strani gosti. Prednjače gosti iz Francuske, Poljske, Slovenije i Njemačke. Što se tiče privatnog smještaja tu je obrnuta situacija. Kada uzmemo da je 80% smještajnih kapaciteta privatni smještaj onda možemo reći da preovladavaju domaći gosti. ", kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika u Neumu. 

U Banjaluci preovladavaju turisti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Grad na Vrbasu može se pohvaliti sve većim brojem turista. Zabilježeno je 95.000 dolazaka.

"Taj broj možemo pomnožiti sa 3. S jedne strane statistika govori da je jako mala popunjenost smještajnih kapaciteta u ovim tipovima smještaja što se prate hoteli, moteli, pansioni što je sigurno nemoguće da jedan poslovni subjekt posluje na tako maloj popunjenosti. Statistika ne prati popunjenost apartmana koji su u ekspanziji u gradu Banjaluci.  ", kazao je Mladen Šukalo, Turistička organizacija Banja Luka. 

Sarajevo bilježi povećanje dolazaka i noćenja za 30 odsto. Turiste privlači kulturno-istorijska ponuda grada, ali i top 5 festivala koji se održavaju tokom ljeta. Vrhunac sezone očekuje se za vrijeme trajanja Sarajevo film festivala.

Kapaciteti su svakim danom sve puniji i puniji. Samo znamo da za mjesec dana u avgustu za Sarajevo film festival da će biti sve rezervisano čak i oko kantona. Mi se borimo i kucamo na vrata rekordne 2019. godine.

"Ministarstvo trgovine i turizma RS planira da ovaj projekat, na bazi odličnih rezultata projekta u prethodnom razdoblju zaživi i planirano je da Ministarstvo trgovine i turizma u sklopu rebalansa proračuna traži osiguravanje sredstava za realizaciju ovog projekta. ", kazao je Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS. 

Razvijanje turizma u Bosni i Hercegovini, ali i povećanje iskoristivosti turističkih potencijala, koje imamo, pokušava se postići sa turističkim vaučerima. U Republici Srpskoj ove godine novac nije obezbijeđen.

Prirodne ljepote i turistički potencijali Bosne i Hercegovine su neupitni. Upitna je njihova iskoristivost i valorizacija, piše BHRT. 

(Erna H.)

TURIZAMBIH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.