27.7.2023. 16:12
0
Odlične vijesti: Sarajevo u oktobru dobija još jednu avioliniju, saobraćat će tri puta sedmično
AEGEAN, grčki nacionalni avio prijevoznik i član Star Alliancea, od 2. oktobra ove godine pokreće novu liniju od Međunarodnog aerodroma Skoplje do Međunarodnog aerodroma Sarajevo, najavljuju iz TAV Airports.

AEGEAN će započeti letove između dvaju glavnih gradova od 2. oktobra 2023., avionom ATR72-600, s tri sedmične frekvencije, odnosno svakog ponedjeljka, srijede i petka.

“Oduševljeni smo što možemo objaviti i čestitati AEGEAN-u na njihovoj odluci da pokrenu let iz Skoplja za Sarajevo, od oktobra ove godine, i da omoguće odličnu regionalnu povezanost, od Atine na jugu, preko Skoplja, do Sarajeva. Ova zračna veza ujedno označava značajnu prekretnicu u našoj predanosti kao operatera aerodroma poboljšanju mogućnosti zračnog putovanja za naše cijenjene putnike”, izjavio je Nejat Kurt, generalni direktor TAV Makedonija.

Do kraja ljetnog reda letenja 2023. godine, odnosno do kraja oktobra, vrijeme polijetanja iz Skoplja bit će u 19 sati, s dolaskom u Sarajevo u 20,10 sati, dok će vrijeme polijetanja iz Sarajeva biti u u 20,50, s dolaskom u Skoplje u 21,50. Sličan raspored bit će ponuđen i tokom zime 23./24.

“Zadovoljstvo nam je najaviti pokretanje naše nove linije od Skoplja do Sarajeva, koja počinje u oktobru 2023. i poboljšanje naših operacija između Atine i Skoplja povećanjem kapaciteta i frekvencija, jer to odražava našu predanost proširenju naše prisutnosti na području Balkana i ojačati naš trag pružanjem povećane povezanosti u AEGEAN-u visokokvalitetne usluge. Ova ruta također označava naš povratak u BiH nakon izazova koje je postavila pandemija COVID-19, i ne možemo biti više uzbuđeni što ćemo se ponovo povezati s našim putnicima u ovoj regiji.

Od oktobra, putnici iz Skoplja imat će povećane mogućnosti povezivanja preko čvorišta Atena s mrežom AEGEAN s gotovo svakodnevnim letom koji proširuje naš doseg do odredišta širom Grčke, Evrope i Bliskog istoka. Ovaj razvoj nudi mogućnosti putnicima da istraže i dožive različita odredišta uz pogodnost i pouzdanost po visokim standardima po kojima je AEGEAN poznat”, izjavio je Roland Jaggi, glavni komercijalni direktor, AEGEAN

“Sretni smo što će nakon trinaest godina Sarajevo ponovo biti povezano s glavnim gradom Sjeverne Makedonije – Skopljem. Posebno nas veseli činjenica da je pokretanje ove linije rezultat zajedničke i vrlo uspješne saradnje dva aerodroma, u Skopljju i Sarajevu, i AEGEAN-a, grčkog nacionalnog prijevoznika, koji je prepoznao važnost i potencijal uspostavljanja ove zračne linije kao izvrstan oblik unapređenja komunikacije i jačanja saradnje na području ekonomije i turizma između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će ova linija imati dobre performanse i veselimo se prvom letu AEGEAN-a na liniji Skoplje-Sarajevo”, rekao je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Dužnosnici TAV Airports kažu da bi dodavanje ove nove rute na kartu mreže ruta i portfelj Međunarodnog aerodroma Skoplje bio još jedan doprinos već snažnom pozitivnom trendu oporavka u brojkama zračnog prometa, posebno za prvu polovinu 2023.

Za period od januara do juna 2023. oba makedonska aerodroma, Međunarodni aerodrom Skoplje i Aerodrom Sveti Pavao u Ohridu, opslužile su ukupno 1,3 miliona putnika, što je godišnji porast od 41% u odnosu na 2022., dok je u poređenju s 2019., referentnom godinom po prometu putnika prije covid-krize, porast za 15% više putnika u prvoj polovimi ove godine. Što se tiče broja letova za isti period, u oba aerodroma odrađeno je ukupno 10.299 letova, što je povećanje od 23% na godišnjem nivou.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.