14.1.2024. 11:29
0
Eruptirao vulkan na Islandu, ovo je peta erupcija od 2021. godine
Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je danas, saopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Rejkjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i tačnu lokaciju, saopćila je agencija Civilne zaštite. Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik, ali još uvijek nije jasno odakle tačno izlazi lava niti u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra nakon evakuacije svih 4.000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta. 

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada. Ležeći između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.