7.3.2024. 12:38
0
Istraživanje povodom Dana žena: Sarajevo najpopularnija destinacija za solo putovanja žena
FOTO: getyourguide
Povodom Međunarodnog dana žena, GetByBus.com i GetByFerry.com platforme provele su još jedno istraživanje, ovaj put o zanimljivim trendovima solo putovanja među ženama, fokusirajući se pritom na destinacije koje žene biraju kao solo putnice.

Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme.

Porast trenda solo putovanja
Podatak koji nam je upao u oko ukazuje na porast interesa žena iz BiH za samostalna putovanja. U odnosu na 2022. godinu, broj solo putovanja žena u 2023. godini povećao se za čak 21%. Pogledamo li mjesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili avgust, oktobar i decembar.

Najsigurnije destinacije za solo putnice
Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Međugorje zauzeli su prva mjesta na ljestvici najsigurnijih gradova u Bosni i Hercegovini za solo putnice. Slijede ih Livno, Brčko, Zenica, Travnik i Prijedor, a posljednje mjesto u top 10 zauzima Jajce.

Od inozemnih destinacija titulu favorita među solo putnicama odnijele su Hrvatska, Austrija, Crna Gora, Italija i Švicarska.

Bosna i Hercegovina kao destinacija za solo putnike
Rezultati iz naše baze su pokazali da Bosnu i Hercegovinu najčešće posjećuju Hrvatice, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja, iznosi visokih 43%. Slijede ih Njemice, Srpkinje, Austrijanke i Brazilke.

Koje žene iz BiH su najodvažnije za solo putovanja?
Najodvažnije solo putnice dolaze iz glavnog grada Sarajeva. Prate ih odvažne Banjalučanke, Tuzlanke, Trebinjke i Neumke. U samom vrhu još se nalaze Brčanke, Bijeljinke, Travničanke, Bišćanke i Jajčanke. To nam dokazuje, baš kao što je u istraživanju spomenuto, da trend solo putovanja raste iz godine u godinu. Rastući trend samostalnih putovanja žena podsjeća nas na samopouzdanje i sposobnost žena da preuzmu kontrolu nad vlastitim iskustvima.


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.