3.1.2022. 14:10
0
Učesnici skupa blokirali puteve u Novom Sadu: Novi protesti protiv projekta Jadar i kompanije Rio Tinto
Nakon velikih decembarskih protesta, zakon o referendumu i zakon o eksproprijaciji blokirani su ukazom predsjednika i kasnije Skupštine Srbije, a time su osnovni zahtjevi protesta ispunjeni, prenosi Nova.rs.

Neposredno pred novogodišnje praznike, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je medijima da projekat Jadar nije zaustavljen i da Rio Tinto nastavlja da posluje u Srbiji.

Savez Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) odmah nakon te izjave najavio je nove blokade od 3. januara ove godine, iako su inicijalno najavljene na tri lokacije Jadar, Prlejina i Požega blokade su se "proširile" na još pet mjesta.

Učesnici skupa

Više desetina Požežana i Kosjeraca u Pesku je blokiralo magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu. Blokada će, kako kažu učesnici, trajati do 16 sati.

- Znamo da ne damo, Srbija mora da stane da bi krenula - poručili su učesnici skupa. 

U Preljini kod Čačka u 13:07 sati počela je blokada puta. Policija je legitimisala učesnike protesta, koji su istakli da je to klasično zastrašivanje.

- Upravo smo blokirali saobraćajnicu, nećemo dozvoliti Rio Tinti da uništi naše rijeke, vodu, zrak - kazali su učesnici. 

Najprometnija raskrsnica

Više od stotinu Novosađana skupilo se da blokira jednu od najprometnijih raskrsnica u Novom Sadu, u znak protesta protiv projekta Jadar i kompanije Rio Tinto. Blokada je počela na uglu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, a planirana je i protestna šetnja prema centru grada. Vesna Galečić, ekološka aktivistkinja iz udruženja OSNA najavila je da će blokada zajedno sa šetnjom trajati oko tri sata.

- Zahtjev je vrlo jasan. Projekat Jadar mora da se ukine. To je sljedeći korak na koji moramo da stavimo fokus. Ukinut je prostorni plan grada Loznice u kome je bio inkorporiran projekat Jadar, ali sama uredba o projektu nije ukinuta od strane nadležnih - ističe Galečić.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.