11.4.2023. 17:08
0
Osmani: Srbija namjerava da zauzme Kosovo, kao što je Rusija uradila sa Krimom
FOTO: Facebook
Kosovska predsjednica Vjosa Osmani smatra da Srbija koristi rusku taktiku da zastraši Kosovo, prenosi prištinska Koha ditore.

U intervjuu za "The Sun Online", Osmani je izjavila da se na Balkanu stvara opasna situacija.

Osmani ocjenjuje da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "duboko vezan" za Putina, te da "Srbija namjerava da zauzme teritoriju Kosova, kao što je to Rusija uradila sa Krimom".

Istakla je da Srbija naoružava i finansira paravojne grupe, prenosi Koha.

- Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan kao Putinov za Krim - navela je Osmani.

Pozvala je Zapad da nastavi da podržava Kosovo, upozoravajući da bi sukob na Balkanu dodatno destabilizovao ionako krhku Evropu.

- Ovo nije daleki problem. Mir na Zapadnom Balkanu je usko povezan sa mirom u Londonu, New Yorku, Washingtonu, Parizu, Berlinu, jer historija pokazuje da je nedostatak mira i sigurnosti u Evropi nedostatak međunarodnog mira i sigurnosti. A ovaj nedostatak mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu znači da je to destabilizovana Evropa - mišljenja je Osmani.

Prema njenim riječima, srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu u podsticanju nasilja na sjeveru Kosova, a Rusija uvozi oružje i vojne uniforme.

Kako kaže, Srbija je otvoreno podržavala ove grupe na sjeveru Kosova i činila zločine, uključujući i zločine nad Srbima koji žive na sjeveru.

Govoreći o evropskom planu, istakla je da su apsolutno razočarani što međusobno priznanje nije eksplicitno uključeno u ovaj sporazum.

Osmani potcrtava da je međusobno priznanje jedino rješenje koje može da garantuje dugoročan mir i stabilnost, te dodaje da evropski partneri treba stalno da podsjećaju Srbiju da je Kosovo nezavisno i da će tako uvijek ostati.

- Ovo je jedino rješenje koje može dovesti do dugoročnog mira i stabilnosti. Srbija mora da dođe do tačke kada će shvatiti da je realnost Kosova kao nezavisne suverene države realnost koja će postojati zauvijek.

Dakle, što prije i što više naši partneri to kažu i jasno stave do znanja Srbiji, to bolje za Srbiju, bolje za region i naravno za naše odnose - zaključila je Osmani.



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.