19.4.2023. 20:41
0
Slovenci napravili analizu cijena smještaja u Hrvatskoj: Cijene do 70 posto više
FOTO: Jutarnji.hr
Slovenci su se počeli pripremati za godišnji odmor, a čini se kako ih ove godine najviše muči rast cijena smještaja na Jadranu. Tako su novinari portala zurnal24.si napravili analizu cijena smještaja u Hrvatskoj.

Uzeli su prošlogodišnje cijene nekih smještaja na Booking.comu te odlučili provjeriti koliko bi za iste sobe i apartmane u istom terminu platili danas. Zaključak, smještaj je prosječno skuplji za dvadesetak posto, a na primjeru nekih soba i apartmana dokazali su da su cijene u odnosu na 2021. godinu i do 70 posto više.

Konkretno, riječ je o smještaju u Promajni za koje su turisti 2021. godine u periodu od 5. do 12. juna platili 242,55 eura, no ove godine cijena bi u istom periodu iznosila 414 eura, što je poprilično poskupljenje.

Za apartman u Baškoj na Krku za kojeg je lani trebalo u periodu od 22. do 26. juna izdvojiti 322 eura sada ta cijena iznosi pet posto više, dakle 338 eura. Poskupljenje je zato znatno veće na primjeru apartmana za pet osoba u Sv. Filipu i Jakovu. Ono što su turisti tamo lani platili 887 eura sada u istom terminu košta 213 eura više (to je poskupljenje od 24 posto), a apartman na Krku u kojem su Slovenci lani proveli tri noći sada umjesto 300 košta 360 eura.

Posljednji primjer također svjedoči o poskupljenju iako nije najobjektivniji jer nije bilo moguće gledati identične termine. No, smještaj kojeg su čitatelji lani na Krku platili 874 eura, u sličnom terminu sada košta 1.062 eura što je poskupljenje od 21,5 posto.

“Naše istraživanje kaže da su cijene u odnosu na lani više od pet do 24 posto. Naravno, cijena ovisi o terminu rezervacije i ne isključuje mogućnost da će neki vlasnik, ako mu smještaj bude ostao prazan, na kraju ipak smanjiti cijenu”, zaključuje se u tekstu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.