11.6.2023. 15:38
0
Đukanović: U ovom trenutku je najvažnije da Crna Gora potvrdi da želi nastaviti evropski put
Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je kako očekuje da Crna Gora potvrdi opredjeljenje da se razvija kao antifašistička građanska i evropska država i nastavi put kojim je krenula poslije 21.5.2006. godine.

To je, dodaje, put kojim se kretala dinamično i stabilno do unatrag tri godine kada je zastala i pokazala kolebanje.

“Sve je to prirodno u životu jedne mlade države bez obzira na njeno historijsko trajanje. Tek 17 godina nakon obnovljene nezavisnosti. Vjerujem da su građani imali priliku da odmjere kvalitet političke ponude i da će pametno odlučiti”, rekao je Đukanović.

Istakao je kako se nedavno povukao iz politike, ali da ne može biti nezainteresovan za politiku.

“Zainteresovan sam da ova zemlja postane članica EU. U ovom trenutku je najvažnije da Crna Gora potvrdi da želi nastaviti evropski put”, rekao je Đukanović.

Komentirajući na, kako je crnogorski novinari nazivaju “aferu Spajić”, rekao je da državni organi trebaju što prije reagovati i utvrditi da li ta afera nosi naziv “Spajić ili neko drugo”.

“Mislim da je to idealan zadatak za nadležnog tužioca koji treba da ustanovi ko zamajava javnost. Mnogo aferaškog, neodgovornog, deiltantskog i avanturističnog naselilo na političkoj sceni i treba se polako čistiti, da se Crna Gora vrati na put države prava”, kazao je.

Odgovarajući na razne optužbe odgovorio je ironično: “Ja sam je doveo do rata koji je bio ovdje 90-ih, da stoji s ispruženom rukom prema Srbiji, da bude bombardovana, da ne postane nezavisna, spriječio sam je da uđe u NATO. Priznajem sve to.”

Poručio je kako očekuje da će se vlast brzo formirati i da će slika biti jasna već večeras.

Na pitanje da li bi Đukanović iz 2023. ušao u koaliciju sa Đukanovićem iz 1992, odgovorio je: “Da. Jer Đukanović iz 1992. godine je silno želio da brani Jugoslaviju. Pokazalo se to nemogućim zahvaljujući okolnostima koje nisu bile samo jugoslovenske nego geopolitičke. Ponosan sam na taj dio političkog angažmana.”

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.