13.6.2023. 14:43
0
Kurti predstavio plan za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova
Nakon razgovora s visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i današnjeg sastanka s ambasadorima Kvinte, kosovski premijer Albin Kurti predstavio je plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, objavljeno je na Instagram stranici Zubin Potok info.

Kao prva tačka navodi se sprovođenje zakona u četiri opštine na sjeveru i identifikacija i krivično gonjenje onih koji su napali policiju, KFOR i novinare.

Druga predviđa da se "nasilne grupe odmah povuku s teritorije Kosova", a treća da Kosovska policija, KFOR i Eulex sprovode zajedničke sigurnosne procjene svakih 15 dana.

U četvrtoj tački navodi se da će Vlada Kosova koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore u četiri sjeverne opštine, koji će biti održani u slobodnoj i demokratskoj atmosferi.

 U posljednjoj piše da se Kosovo i Srbija odmah vraćaju dijalogu u kojem EU osigurava primjenu postignutog sporazuma i organizuje sastanak na visokom nivou sljedeće sedmice.

U ovom Kurtijevom planu ne pominje se povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa sjevera Kosova, što su tražili Srbi koji protestuju ispred tri opštine na Sjeveru, niti početak formiranja Zajednice srpskih opština. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.