19.7.2023. 16:48
0
Nakon dva masovna ubistva: Zbog spornih objava na društvenim mrežama u Srbiji uhapšeno 29 učenika
Od 3. maja do 7. jula protiv 82 učenika starija od 14 godina podnesene su krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti i širenja panike i nereda preko društvenih mreža, objavilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kako su iz MUP-a naveli, od ukupno 82 učenika protiv kojih su podnesene krivične prijave, 29 je uhapšeno i sprovedeno pravosudnim organima na daljnje postupanje.

Protiv učenika su podnesene krivične prijave zbog objava, dojava i incidenata na društvenim mrežama koje se mogu podvesti pod pojmom "imitiranje" zločina nakon dva masovna ubistva 3. i 4. svibnja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u okolini Mladenovca, u kojima je ubijeno ukupno 20 osoba.

Dan kasnije učenik sedmog razreda OŠ "Jefimija" u Obrenovcu, mahao je plastičnim pištoljem poslije minute šutnje zbog ubistva djece i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Nadalje, policija je iz OŠ "Desanka Maksimović" iz Beograda dobila poziv s informacijom da je kod devetogodišnjeg dječaka koji pohađa treći razred nađen popis s imenima djece.

Policija je privela i bivšu učenicu Gimnazije "Ruđer Bošković" koja je nožem ranila učenika i nastavnicu u toj školi u Beogradu.

Nekoliko dana nakon spomenutih zločina, po prijavi FBI-ja, uhapšen je maloljetnik u Subotici koji je "guglao" kako se pravi bomba.

Među uhapšenim je i maloljetnica (14) iz Futoga pored Novog Sada, koja je nedavno puštena iz pritvora u kojem je bila dva mjeseca pod sumnjom da je širila paniku poslije masakra u beogradskoj osnovnoj školi, javlja agencija Beta.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.