31.7.2023. 20:03
0
Drama u Hrvaatskoj: Mladić satima ležao pred Hitnom, svjedoci vikali "Umrijet će"
Šokantna scena odigravala se u subotu poslijepodne ispred Hitne pomoći u Supetru, gdje je mladić sa srčanim problemima ležao satima na tlu, dok su svjedoci vikali upozoravajući na njegovo stanje.

Dramatična fotografija polumrtvog mladića proslijeđena je Slobodnoj Dalmaciji, koja je odmah izazvala uznemirenje. Svjedoci tvrde da tokom nekoliko sati nikome iz te zdravstvene ustanove nije bilo stalo pružiti mu pomoć, što je izazvalo bijes među okupljenima.

Jedna šezdesetogodišnja Amerikanka, koja je prisustvovala prizoru, bila je potresena odnosom zaposlenika Hitne pomoći prema pacijentima, kako stranim tako i domaćim. “Nisu normalni, mladić sa srčanim problemom ostavljen je nekoliko sati da čeka na vrućini, pa je čak i ležao ispred zgrade Hitne na podu, a da ga ovi iz Hitne pomoći nisu ni pogledali”, izjavila je Amerikanka.

Prema njezinim riječima, pacijenti su bili prisiljeni čekati vani na vrućini, a kada su se neki od njih unijeli u čekaonicu, uvjeti su bili neprimjereni. Čak nisu imali ni hladnu vodu ili frižider s vodom, što mnogi hitni centri u svijetu imaju.

Jedan od onih koji su čekali pomoć bio je mladić sa srčanim problemima, koji se žalio na bol u prsima i nemogućnost disanja. Međutim, osoblje Hitne pomoći, kako tvrdi Amerikanka, bilo je grubo prema njemu i odbilo mu pružiti pomoć. Nakon nekoliko sati čekanja, medicinska sestra je navodno rekla: “Ja odlučujem ko će ući”, iako je mladić već vrištao od boli.

Situacija je postajala sve teža, a pacijenti su se očajnički borili za pomoć. Mladiću je bilo sve gore, pa je otišao leći ispred zgrade Hitne pomoći. No, ni to nije pokrenulo osoblje da mu pruži adekvatnu pomoć. Nakon nekog vremena, medicinska sestra i ostalo osoblje napustili su mjesto događaja, bez obzira na upozorenja svjedoka da mladić može umrijeti.

Amerikanka je izrazila svoje nezadovoljstvo i bijes prema postupcima osoblja Hitne pomoći, te je odlučila prijaviti ovaj slučaj kao skandal i ludost. Ona ističe nedostatak empatije i ljudskosti u tretmanu pacijenata, te je duboko razočarana što je ovo iskustvo doživjela u Hrvatskoj.

Slobodna Dalmacija je kontaktirala dr. Lea Luetića, ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kako bi istražili što se tačno dogodilo i zašto pacijenti nisu dobili potrebnu zdravstvenu pomoć. Odgovore se očekuju.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.