1.9.2023. 12:11
0
Na Atlantiku zaplijenjeno čak 2,7 tona kokaina, u Srbiji uhapšen mozak operacije
FOTO: Screenshot
U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji s Javnim tužilaštvom za organizirani kriminal i BIA-om, a u koordinaciji s Europolom i više europskih policija, na jedrilici u Atlantskom oceanu zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji s još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove kriminalne grupe S.K. (70), objavio je MUP Srbije, piše N1 Srbija.

Osim S.K, u Srbiji su uhapšeni i članovi te organizirane kriminalne grupe N.S. (35), N.S. (43) i B.K. (40).

Istragu o toj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je početkom 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svjetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Europol, u okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”, navodi se u saopćenju.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Europola, predvodila Srbija, sudjelovali su nadležni organi Španjolske, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. augusta uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriju Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplijenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupocjeni satovi i preko 550.000 eura. Također, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ta organizirana kriminalna grupa transportirala kokain iz Južne Amerike, da je osiguravala jedrilice i da se slanje pošiljki obavljalo uz korištenje šifrirane platforme za komunikaciju, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.