10.10.2023. 14:16
0
KRIK istražio: Ovo je čovjek iz vrha srbijanske policije koji je bio šef Velji Nevolji
Visokopozicionirani pripadnik srbijanske policije Nenad Vučković Vučko bio je šef huligansko-kriminalnoj grupi koju je najprije predvodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk, pokazuje niz dokumenata, video i audio-zapisa do kojih su tokom višemjesečnog istraživanja došli novinari KRIK-a.

Vučković je, prema skupljenim dokazima, ovim kriminalcima godinama naređivao, pratio njihove aktivnosti, podučavao ih kako da se odnose prema pripadnicima drugih kriminalnih grupa, ali je i nekoliko dana nakon Stankovićevog ubistva uništio njegove telefone. U audio-zapisu koji KRIK posjeduje Vučković tvrdi da je njegova grupa imala "cijelu policiju u rukama“, dok mnoštvo drugih informacija pokazuje da su Vučkovićeve kolege iz policije i tužioci znali za njegovu povezanost sa kriminalom, ali da su to godinama ignorisali.

"Kad sam mislio da smo najmoćniji bili, e, u stvari, tad smo već pali. Sve informacije, sve moguće, imaš cijelu policiju u rukama, ali najslabiji si… Najslabiji, kad misliš da si najmoćniji“, istakao je pripadnik elitne policijske jedinice Žandarmerija Nenad Vučković zvani Vučko sredinom decembra 2018. godine obraćajući se okupljenim saradnicima.

Ovi saradnici, međutim, nisu bile njegove kolege iz policije, već huligani i kriminalci koji su obezbjeđivali čuveni beogradski splav "Fristajler", čiji je skriveni vlasnik, kako sam tvrdi, bio upravo Vučković.

Ovaj policajac je tako paralelno vodio dva života: u jednom je bio istaknuti član Žandarmerije i trebalo je da se bori protiv kriminala. U drugom, tajnom, imao je kriminalce koji su radili za njega.

Međutim, krajem 2018. godine, kada je Vučković sazvao ovaj sastanak, njegov skriveni život polako se raspadao.

Vučkovićev glavni štih u beogradskom podzemlju, kriminalac i šef huligana Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, ubijen je 2016. godine. Neko vrijeme nakon toga Vučković je nastavio da radi sa Stankovićevim nasljedinikom Veljkom Belivukom, ali su im se putevi razišli. Žandarma su počeli da napuštaju i drugi saradnici te se ekipa polako osipala.

U danima prije ovog sastanka iz 2018, u beogradskom klubu koji su Vučkovićevi momci obezbjeđivali, dogodila se tuča i jedan od njih je dobio batine. Prebijeni huligan, Vladimir Grek, smatrao je da ga je ekipa iznevjerila. Bio je pred odlukom da napusti grupu.

Upravo zbog toga Vučković je sazvao ekipu. U pokušaju da Greka privoli da ostane da radi sa njim, žandarm je riješio da do detalja ispita šta se sve dešavalo te večeri i utvrdi ko je odgovoran za tuču.

Sastanak je iskoristio i da saradnicima praktično održi predavanje o tome kako funkcionišu stvari u kriminalu i da im jasno ukaže na greške koje su godinama činili. Dok je govorio, Grek ga je tajno snimao, a do tog audio-snimka došli su novinari KRIK-a.

Ovakav govor o kriminalu, rijetko kad zabilježen, otkriva mnoge tajne iz srpskog podzemlja i donosi nove informacije o poznatim događajima i odnosima između grupa. Osim snimka, novinari KRIK-a su u istraživanju Vučkovićeve grupe došli i do niza dokumenata, među kojima su ključni zapisnik sa Vučkovićevog saslušanja povodom ubistva njegovog prijatelja i saradnika Stankovića, kao i svjedočenje uhapšenog kriminalca koji je tužilaštvu otkrio navodnu ulogu Vučkovića u pokušaju razbojništva.

Informacije koje su novinari prikupili otkrivaju ne samo da je Vučković godinama predvodio grupu kriminalaca, već i da su njegove kolege iz policije i tužioci znali za to, ali da nakon tih saznanja ipak ništa nisu preduzeli.

Tako, recimo, na saslušanju u vezi sa ubistvom Stankovića, Vučković je kolegama iz policije priznao da mu je ubijeni kriminalac bio „jedan od najboljih drugara“, kao i da je nakon ubistva uništio njegove mobilne telefone.

"Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, bijesu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Vučković.

Uprkos tome, tužilac Zoran Babić, po čijem nalogu je Vučković saslušan, nije pokrenuo istragu protiv njega.

Novinari su došli i do iskaza kriminalca Miloša Kurćubića koji je nakon hapšenja zbog razbojništva 2020. godine, u tužilaštvu ispričao da je „Nenad Vučković zvani ‘Vučko Žandarm’ organizovao i smislio” tu kriminalnu akciju. U ovom predmetu žandarm je takođe ostao van dometa istrage.

Vučković je, kako je sam rekao, sa svojom grupom „policiju držao u šaci“, ali je ipak konstantno morao da rješava različite probleme u koje je sa saradnicima upadao – čuje se na snimku do kojeg je KRIK došao.

Da bi spasao život saradniku koji je nokautirao Zorana Jakšića, vodećeg čovjeka klana „Amerika“, stupio je u kontakt sa ozloglašenim ubicom ovog klana – Željkom Maksimovićem Makom. Maksimovića Srbija traži već više od 20 godina zbog ubistva policijskog komandanta Boška Buhe.

"Dva života mi treba da uspijem da (Darka Ristića) Medu sačuvam od klana ’Amerika’… da molim Maku da ne ubiju Medu", rekao je Vučković na snimku do kojeg je došao KRIK.

Na snimku se čuje i kako Vučković iznosi do sad nepoznate detalje o Stankovićevoj likvidaciji. Žandarm tvrdi da su do ubistva doveli Stankovićevi ishitreni potezi kojima se zamjerio škaljarskom klanu – nakon čega je vođa ove grupe Jovan Vukotić naložio njegovu likvidaciju.

Snimak i dokumenta čiju sadržinu KRIK ekskluzivno objavljuje, ali i drugi podaci koje su novinari godinama prikupljali – sudska i tužilačka dokumenta, policijske bilješke, kao i razgovori sa ljudima koji su upoznati sa dešavanjima u podzemlju – otkrili su nove detalje o ulozi srpske policije u kriminalu, a prije svega Vučkovića, koji je jedan od nedodirljivih.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.