26.2.2024. 8:49
1
Visoki predstavnik EU Borrell priznao: "Propali pregovori sa Vučićem i Kurtijem, ništa od sniženja tenzija na Kosovu"
FOTO: ARHIV
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopćio je da su njegovi razgovori o deeskalaciji tenzija u odnosima između Srbije i Kosova bili neuspješni.

Borrell je objasnio da je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji imao odvojene sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Također je predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU.

To su veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rješenja o uspostavljanju dvije države, poboljšanje odnosa EU sa "globalnim jugom" i jačanje odbrane i sigurnosti Unije, objavljeno je na sajtu službe EU za vanjske poslove.

Dodaje da je atmosfera na konferenciji bila posebna jer su "svi postali svjesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom svijeta".

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.