14.12.2015. 14:34
0
Šveđani osuđeni na doživotnu robiju: Dvojici muškaraca presjekli vrat, jednom odsjekli glavu
Dva švedska državljanina osuđena su na doživotnu robiju zbog "terorističkih zločina" u Siriji 2013. godine, saopštio je švedski regionalni sud.

Dva muškarca, stari 32 i 30 godina, osuđeni su zbog pomaganja u egzekucijama u Siriji. 

Policija je tokom pretresa kuća osuđenika pronašla USB memoriju sa filmovima na kojima je prikazano ubijanje. 

Na snimku koje je tužilaštvo prikazalo na sudu vide se maskirani muškarci kako stoje oko tri muškarca koji su na koljenima sa rukama vezanim na leđima. 

Egzekutori su presjekli vrat u slučaju dvije žrtve, a jednoj osobi je odsječena glava, nakon čega slijede povici odobravanja. 

"Oni nisu držali nož, ali su po svemu drugom duboko umiješani u ovaj incident", rekla je tužilac Agneta Hildning Kvarnstrom. 

Sud ne navodi naziv organizacije za koju su se egzekutori borili. 

Dva muškarca izjasnila su se da nisu krivi tvrdeći da oni nisu bili među maskiranim egzekutorima. Švedski mediji nisu objavili njihova imena. 

Iako identitet žrtava nije objavljen, vjeruje se da se radi o civilima. 

Prema podacima policije, oko 280 državljana švedske pridružilo se terorističkim organizacijama u Siriji ili Iraku od 2012. godine, a oko 115 vratilo se u Švedsku. 

(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.