6.2.2016. 13:30
0
Merkel: Pomaganje izbjeglica dio njemačke borbe protiv ISIS-a
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pružanje utočišta izbjeglicama iz Sirije i Iraka dio napora njene zemlje da se suprotstavi terorističkoj organizaciji ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

"Njemačka smatra da njena podrška Iraku u borbi protiv takozvane Islamske države nije samo vojna, već i humanitarna, u koju spada i prihvat izbjeglica", izjavila je Merkel. 

U svom sedmičnom obraćanju javnosti, Merkel je pozvala izbjeglice iz Iraka i Sirije da se integrišu u njemačko društvo i nauče njemački jezik. Ona je također kazala da se izbjeglice podučavaju različitim vještinama, koje će im pomoći da obnove svoje države kada se mir uspostavi.

Njemačka kancelarka je na meti kritika javnosti zbog odluke da ne ograniči priliv izbjeglica, koje stižu u Njemačku, a kojih je prošle godine došlo gotovo 1,1 milion.

Merkel je u video poruci objavljenoj na sajtu njemačke Vlade pozvala na sprječavanje ugrožavanja šengenskog prostora. 

"Moramo štititi naše spoljne granice ako želimo da očuvamo Šengen. Ukoliko se ne uspiju zaštiti spoljne granice, onda je u opasnosti prostor slobodnog kretanja na našem zajedničkom tržištu, koji je osnova blagostanja", poručila je njemačka kancelarka.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.