30.1.2017. 19:14
0
Kanada: Teroristički napad na džamiju u Quebecu izvela dva studenta
Policija Quebeca je saopćila da je od 19 ranjenih u terorističkom napadu na džamiju u kanadskom Quebecu najmanje pet osoba zadobilo teške tjelesne povrede, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor nacionalnih operacija Kraljevske konjičke policije Kanade (RCMP) Martin Plante i načelnik policije Quebeca Andre Goulet na konferenciji za medije su potvrdili da se u bolnicama oporavlja 19 osoba, ranjenih u terorističkom napadu.

Istakli su da je pet osoba teško ranjeno, od kojih se tri nalaze u životnoj opasnosti.

Potvrdili su da je na licu mjesta poginulo šest osoba, starosne dobi od 35 do 70 godina.

Napomenuli su da su se u momentu terorističkog napada na gornjem spratu džamije nalazila djeca i žene.

Plante je istakao da su dvojica terorista, čija imena nije saopćio, studenti Univerziteta Laval u Quebecu.

Kanadska televizija CBC je ranije saopćila da su napad izveli Alexandre Bissonnette i Mohamed Khadir.

Jedan od napadača je 15 minuta nakon napada nazvao policiju kako bi se predao. Ovaj napadač je uhapšen u blizini mjesta napada ubrzo nakon telefonskog razgovora, a drugi na lokaciji udaljenoj pet kilometara.

Predsjednik Odbora džamije Dorval Mehmet Deger za AA je istakao da se mnogi muslimani ne osjećaju sigurnima nakon ovog napada.

"Naš život je u opasnosti. Džamije su nezaštićene. Kad neko hoće da nas napadne, jednostavno dođe u džamiju i izvede napad. I na našu džamiju su dosad izveli bezbroj napada. Osjećamo veliku žalost zbog svega", rekao je Deger.

Kasno sinoć napadači su izveli teroristički napad na Islamski kulturni centar u Quebecu. Napad je izveden u trenucima kada se najmanje 40 vjernika spremalo za obavljanje  noćne molitve (jacija-namaza).

Premijer Kanade Justin Trudeau je najoštrije osudio sinoćnji napad i izrazio sućut porodicama stradalih.

Kanadska policija je uhapsila dvije osobe osumnjičene za napad, ali policijske akcije su u toku, jer se sumnja da je u napadu učestvovao veći broj napadača.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu s porukom: "Bon appetit."

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.