10.3.2022. 20:49
0
Wall Street pada dok decenijama visoka inflacija izaziva agresivno pooštravanje Fed-a
FOTO: Reuters
Wall Street je u četvrtak oslabio jer su podaci o inflaciji dostigli najviši nivo od četiri decenije, sve osim uvjeravanja da će američke Federalne rezerve povećati ključne kamatne stope na kraju sastanka o monetarnoj politici sljedeće sedmice kako bi spriječili pregrijavanje privrede, piše agencija Reuters.

Tinjajuća neizvjesnost oko ruske invazije na Ukrajinu također je pomogla ubijeđenim tržišnim učesnicima da nastave svoj bijeg na sigurno.   Sva tri glavna indeksa su bila crvena, iako su porasla u odnosu na najniže vrijednosti na sesiji, jer je američko tržište dionica u srijedu pratilo svoj najbolji dan u mjesecima nastavljajući rasprodaju u više sesija tokom koje je tehnološki bogat Nasdaq potvrdio da je na medvjeđem tržištu.


Potrošačke cijene porasle su u februaru na godišnju stopu rasta od 7,9 posto, prema podacima Ministarstva rada, što je najtoplije očitavanje u posljednjih četrdeset godina.

Iako tržište u potpunosti očekuje od centralne banke da podigne ciljnu stopu Fed fondova za 25 baznih poena na kraju sastanka o monetarnoj politici iduće sedmice, decenijama visoki podaci o indeksu potrošačkih cijena ukazuju na to da bi FOMC mogao agresivnije krenuti u suzbijanje inflacije u narednoj godini,  kao što je prošle sedmice obećao predsjednik Fed-a Jerome Powell.

Ali Brian Jacobsen, viši strateg za ulaganja u Allspring Global Investments u Menomonee Falls, Wisconsin, izrazio je sumnju u to koliko Fed može biti efikasan u ovom okruženju.

"Ovaj izvještaj o inflaciji mogao bi biti samo uvod u još ružniji izvještaj kada dobijemo podatke iz marta", rekao je Jacobsen, dodajući: "Fed ne može donijeti mir Ukrajini i Rusiji, tako da monetarna politika malo toga može učiniti da ukroti  inflacija hrane i energije."


"Možda će samo morati reći da je ozbiljna u borbi protiv inflacije, ali je također ozbiljno sputana u onome što trenutno može učiniti", rekao je Jacobsen.

Grafik ispod prikazuje godišnji rast osnovnog CPI-a, zajedno s drugim pokazateljima, i koliko su se oni vinuli iznad prosječne godišnje ciljane inflacije Fed-a:

Cijene energenata su bile glavni krivac, s cijenama benzina koje su porasle za 6,6% u jednom mjesecu, iako izvještaj nije odražavao cjelokupni skok cijena sirove nafte nakon ruskih akcija u Ukrajini.



Te akcije su zadržale geopolitičku tremu u punom ključu, a mirovni pregovori su pokazali mali napredak čak i dok se razvija humanitarna kriza i pritisci svjetske ponude nafte i dalje opterećuju globalna tržišta.

Amazon.com je pružio jednu od svijetlih tačaka dana, njegove dionice su skočile za 6,0% nakon što je gigant e-trgovine najavio podjelu dionica 20 prema 1 i otkup dionica od 10 milijardi dolara.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) je pao 228,18 poena, ili 0,69%, na 33,058,07, S&P 500 (.SPX) je izgubio 32,5 poena, ili 0,76%, na 4,245,38, a Nasdaq Composite (.IX69) pao je na 19 poena.  1,28%, na 13.086,36.

Od 11 glavnih sektora u S&P 500, tehnologija (.SPLRCT) pretrpjela je najveći procentualni pad, dok su udjeli energije najviše porasli.   Indeks NYSE FANG+ (.NYFANG) vodećih na tržištu tehnoloških i tehnoloških megakapa pao je za skoro 3%.   Goldman Sachs Group Inc (GS.N) postala je prva velika američka investiciona banka koja je objavila da zatvara poslovanje u Rusiji.  Njegove dionice pale su za 1,9%.   Bankarski indeks S&P 500 (.SPXBK) je zadnji put pao skoro 2%.

Opadajući problemi nadmašili su one koji su napredovali na NYSE za omjer 2,59 prema 1;  na Nasdaq-u, omjer od 2,68 prema 1 favorizirao je pad.   S&P 500 je objavio 3 nova maksimuma u 52 sedmice i 12 novih najnižih vrijednosti;  Nasdaq Composite je zabilježio 21 novi maksimum i 149 novih padova.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.